Cum sfidează românii regulile pandemiei. Litoralul, o mare de turişti unde nimănui nu-i pasă de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aglomeraţie pe litoral în fiecare zi FOTO I.S.
Aglomeraţie pe litoral în fiecare zi FOTO I.S.

Litoralul românesc este luat cu asalt de turişti. Nu doar în weekend, ci şi în mijlocul săptămânii nu ai loc să arunci un ac. Românii sfidează regulile pandemiei şi stau îngrămădiţi pe plajă, în vacanţă, a cărei notă de plată o vor plăti cam peste două săptămâni.

Cum ieşi din staţiunea Mamaia şi intri în Năvodari, aglomeraţia este la ea acasă. Altădată, staţiune puţin preferată de turişti, în acest an şi aici e mare înghesuială. Nimănui nu pare să-i pese de îmbolnăvirile cu noul coronavirus care explodează în fiecare zi. Mare, soare, distracţie cât cuprinde. Pensionari, tineri, adulţi cu copii mici, toţi stau pe acelaşi petic de nisip. 

La intervale regulate, malul se goleşte şi toţi intră în mare pentru o binemeritată baie. Încinşi de soarele arzător, convinşi că lor nu li se poate întâmpla, românii se bucură cum ştiu ei mai bine de vacanţă. Fie că au venit cu cortul, rulota ori s-au cazat la căsuţe ori moteluri, toţi au un singur gând: să aibă cel mai reuşit  concediu.

"Eu cred că dacă stăm departe unii de alţii, nu are ce să se întâmple, spune un domn din Brăila, venit pe litoral cu soţia. Şi-a programat un concediu de 10 zile cu cortul şi nu îi este frică de nimic. Eu sunt rezistent la boală, cum ne-o fi norocul, dacă e să luăm virusul, îl luăm şi, gata! Suntem în aer liber, cred că e puţin probabil să ne infectăm, precizează Mihai Avram, în timp ce soţia îl completează: Acum ce să facem, să stăm închişi în casă? Nu mi se pare mare pericol. Într-adevăr, e cam aglomerat, dar nu ne pupăm cu nimeni!"

Aceeaşi aglomeraţie şi în cursul săptămânii

În nordul staţiunii Mamaia, cum treci de cluburile de fiţe, familiştii petrec la Năvodari. Deşi peste tot eşti avertizat să păstrezi distanţa, să respecţi igiena mâinilor, aproape nimeni nu pare să ia în serios aceste mesaje.

Numărul record de infectări cu noul coronavirus pare să nu îi sperie deloc pe români, ba din contră. Sute de mii de turişti petrec pe litoral sfidând complet regulile. 

calarasi plaja

De la începutul sezonului estival, cel mai aglomerat este în weekend, ceea ce face ca în acest interval, de vineri până duminică, distanţarea socială să fie aproape inexistentă. Nici în cursul săptămânii, lucrurile nu stau altfel. De la copii de câteva luni şi până la pensionari, toţi stau unii într-alţii pe plajă, la terase ori în camping.

Deşi poliţiştii, jandarmii şi alte echipe de control fac verificări pe tot litoralul pentru a se asigura că măsurile sunt respectate, atât de turişti, cât şi de către agenţii economici, se pare că nu fac faţă locurilor supraaglomerate.

Niciun stres pe nicăieri

Pe plajă nimeni nu e stresat. Oamenii se relaxează, fără să se gândească la ce ar putea păţi. Vânzători ambulanţi plimbă zilnic găleţi de porumb fiert, gogoşi, covrigi ori coşuri cu fructe. Nimeni nu poartă mască sau mănuşi. Din valuri, o portavoce acoperă vacarmul de pe nisip: Hai cu mic, cu mare/ Cu toţii la o plimbare/ Vaporaşul Ştefania pleacă în larg în 5 minute, strigă unul dintre „marinari".  

Mai mult de 10 persoane sunt îngrămădite în ambarcaţiune pentru o călătorie de 10 minute în larg: Doamnele roşcate au locuri în spate,/Pentru doamne părăsite, 2 ture gratuite, strigă marinarul pentru a-i convinge pe oameni să se înghesuie în barcă. 

calarasi plaja

Expediţia pe mare costă 20 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii. Nimeni nu se gândeşte la riscuri, lumea se îngrămădeşte să plece într-o plimbare de neuitat.

calarasi plaja

Nerespectarea regulilor de distanşare socială în vacanţă ţine strict de turişti, avertizează Alianţa Pentru Turism (APT), cea mai mare organizaţie patronală din domeniul Hoteluri, Restaurante şi Cafenele (HoReCa).

Industria turistică refuză să fie învinovăţită în cazul creşterii numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, deoarece majoritatea firmelor din domeniu aplică cu fermitate măsurile de protecţie stabilite de autorităţi, se menţionează într-o scrisoare deschisă transmisă Guvernului de către Alianţa Pentru Turism (APT), cea mai mare organizaţie patronală din domeniul Hoteluri, Restaurante şi Cafenele (HoReCa).

calarasi plaja

„(…) majoritatea actorilor acestei industrii sunt responsabili şi respectă legile şi reglementările în vigoare. Acestea au fost elaborate de Guvernul României împreună cu noi ca şi reprezentanţi ai industriei, sunt necesare şi trebuie obligatoriu respectate de toată lumea. Fără îndoială există şi excepţii, acestea se mediatizează, trezesc interesul opiniei publice şi reuşesc să păteze imaginea întregii industrii şi să afecteze încrederea clienţilor, a cetăţenilor şi a autorităţilor din această industrie (…)“, se precizează în comunicatul transmis de Alianţa Pentru Turism.

Toţi trebuie să fim responsabili

Asociaţia patronatelor din turism consideră că întreaga societate este responsabilă pentru combaterea pandemiei, nu doar companiile din sectorul Hoteluri, Restaurante şi Cafenele.

„Întreaga societate românească este responsabilă pentru combaterea pandemiei, nicidecum doar HORECA. Noi ne asumăm problemele breslei, acţionăm responsabil, în general, şi abordăm direct pe cei care încalcă regulile, dar refuzăm să fim făcuţi ţapi ispăşitori dacă cifrele legate de pandemie cresc şi ne permitem să avertizăm că, în cazul în care ne vom reîntoarce la restricţii, această industrie, care a fost profund afectată, nu va mai avea ocazia revenirii, iar cei peste 400.000 de angajaţi vor îmbrăţişa soarta şomajului“, se menţionează în comunicatul remis de APT.

calarasi plaja

Alianţa Pentru Turism susţine că patronatele din domeniu fac ele însele verificări în industria turistică, pentru a identifica şi a corecta companiile care nu respectă regulile de combatere a pandemiei.

calarasi plaja

Vă mai recomandăm şi:

Grupul de Comunicare Strategică: 147 de cazuri cu COVID-19, în judeţul Călăraşi

Cum să nu aduci coronavirusul acasă. Opt reguli esenţiale pentru salvatori

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite