Cum recunoaştem accidentul vascular cerebral (AVC). Câţi neuroni pierde pacientul într-un minut, ce trebuie făcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este important să recunoaştem semnele instalării unui accident vascular cerebral FOTO Facebook/Serviciul de Ambulanţă al Judeşului Călăraşi
Este important să recunoaştem semnele instalării unui accident vascular cerebral FOTO Facebook/Serviciul de Ambulanţă al Judeşului Călăraşi

Serviciul de Ambulanţă Călăraşi arată care sunt semnele unui accident vascular cerebral(AVC) şi îi învaţă pe aparţinătorii pacienţilor cum să acţioneze într-o asemenea situaţie. De asemenea, sunt prezentate şi 4 dintre cele mai importante semne care indică instalarea unui accident vascular, dar şi cât de repede trebuie sunat la 112.

Dintre pacienţii cu AVC, aproximativ 30% decedează în primele 30 de zile, iar 30-35% vor rămâne cu un grad de dizabilitate care îi va face dependenţi de îngrijirea unei alte persoane sau îi va împiedica să îşi mai desfăşoare activitatea profesională.

Medicii neurologi şi radiologii neurointervenţionişti avertizează: „Dacă suspectaţi apariţia unui AVC (pareză mână-picior, asimetria feţei, dificultăţi de vorbire) nu staţi acasă! Pacienţii sau aparţinătorii nu trebuie să piardă niciun minut până să sune la 112. Se estimează că 1 minut pierdut înseamnă 2 milioane de neuroni pierduţi. Suntem într-o cursă contra cronometru pentru a ţine pacientul departe de invaliditate sau chiar de deces”, declara conf. Dr. Cristina Tiu.

Cum recunoaştem un AVC?

FAST este un acronim format din primele litere ale celor mai importante simptome ale unui AVC: F este de la Faţa căzută şi asimetrică, A de la Amorţirea braţelor şi picioarelor, S de la Stâlcirea sau Sacadarea vorbirii, iar T vine de la Timp, pentru că atunci când un aparţinător sesizează simptomele, este timpul să sune urgent la 112.

Acţiunea Prioritară pentru Tratamentul Intervenţional al Pacienţilor cu AVC Acut este formată dintr-un lanţ de acţiuni care are drept scop transportul cât mai rapid la cea mai apropiată unitate spitalicească aptă să efectueze proceduri de revascularizare. Este esenţial ca operatorul care va prelua apelul de urgenţă să obţină răspuns la întrebările formulate privind pacientul. Tromboliza se poate iniţia la un interval maxim de 4 ore şi jumătate de la debutul simptomatologiei (intervalul de timp între debutul simptomatologiei şi momentul administrării rtPA), dar ţinând cont că timpul de intervenţie la nivelul spitalului este de aproximativ 60 de minute, vă sfătuim să reacţionaţi prompt în cazul în care un apropiat suferă un AVC. Rata de recanalizare prin tromboliză iv este de aproximativ 40% într-o fereastră terapeutică de 4,5 ore.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite