Cum protejăm copiii de caniculă. Ce e interzis să facem când este foarte cald, de câte ori trebuie îmbăiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele toride nu doar că ne creează disconfort termic, dar ne pun şi sănătatea în pericol. În perioadele caniculare, o atenţie deosebită trebuie acordată copiilor, dar şi bătrânilor. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi reamintesc regulile de bază de care trebuie să ţinem cont când este foarte cald.

Pentru sugari şi copiii mici este importantă realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin  introducerea de alimente noi în această perioadă, însă se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de cate ori sugarul solicită. De asemenea, copilul va fi imbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode. Nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu caciuliţă sau pălăriuţă pe cap.

“ Copiii vor primi apă plată sau apa cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzator cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o  igienă riguroasă a sânului şi evident igiena generală. La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică”, avertizează medicii.

Igienă maximă

O atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens, copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi şi obligatoriu seara la culcare , iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de cate ori este nevoie.

Şi copiii preşcolari şi scolari trebuie avuţi în vedere în ceea ce priveşte hidratarea corespunzătoare. Alimentele pe care le primesc trebuie să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete. Aceştia vor fi supravegheaţi tot timpul, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă având capul protejat de pălăriuţe. “Scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absolută supraveghere şi numai în ape autorizate sanitar.  Copiilor preşcolari şi şcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei”, avertizează medicii.

Apă şi ceai pentru bătrâni

Persoanele vârstnice hidratarea se va face cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi, iar alimentaţia va fi predominată de legume şi fructe proaspete .

“Este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei. Se va evita circulaţia în perioadele de vîrf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălărie. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor  medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. Menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi”, avertizează DSP.
 

Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo: vine vreme de coşmar. Val de aer tropical peste România, unde se anunţă caniculă, când revin furtunile violente

Prognoza meteo: vreme de coşmar. În ce regiune va ploua în fiecare zi, cât de cald se face după 21 martie, unde va fi frig

Prognoza meteo: ploi puternice lovesc România. De când şi unde se anunţă precipitaţii abundente, cât de cald va fi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite