Cum se prepară deliciosul iaurt de casă, cel mai sănătos preparat lactat. Reţeta e simplă, iar produsul este gata în 4-5 ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaurtul de casă este uşor de preparat FOTO www.preparatedevis.ro
Iaurtul de casă este uşor de preparat FOTO www.preparatedevis.ro

Cel mai bun şi sănătos iaurt se face în casă doar din două ingrediente. Uşor de preparat, iaurtul home-made este gata în 4-5 ore şi este cea mai bună şi sigură sursă de vitamine pentru toată familia, în special pentru copii.

Specialiştii spun că putem adăuga în preparat şi fructe, gemuri, miere sau nuci ori puţină smântănă, dacă dorim să iasă mai cremos. Reţeta clasică este una foarte simplă, iaurtul fiind gata în 4-5 ore.

Laptele de vacă, oaie sau capră se fierbe mai întâi şi se lasă apoi la răcit până când ajunge în jurul valorii de 40˚C. Daca nu aveţi un termometru la îndemână, puteţi aprecia temperatura laptelui cu degetul, astfel ca un lapte tocmai bun pentru a deveni iaurt va da senzaţia de călduţ. “Este recomandat ca laptele să nu aibă mai mult de 40-45˚C pentru ca iaurtul să nu fie prea acru şi să nu lase o cantitate mare de zer”, notează www.fabricadelapte.ro.

Se adaugă o linguriţă de iaurt din comerţ

După ce se verifică temperatura, în laptele călduţ se pune o linguriţă de iaurt din comerţ şi se amestecă bine până când s-a dispersat în tot lichidul. Tot în această etapă, puteţi introduce smântâna pentru ca iaurtul să fie mai cremos ori fructe proaspete, nuci, alune, gemuri sau miere pentru a-i da gustul dorit. Amestecul oţtinut se toarnă în pahare sau vase de diferite dimensiuni. Pentru a asigura fermentarea corespunzătoare, preparatul se lasă aproximativ 3 ore într-o încăpere încălzită ori vasele în care a fost turnată compoziţia se pun întrun recipient cu apă caldă.

“După 3-4 ore, laptele formează un coagul, acesta fiind momentul în care se recomandă să întrerupeţi activitatea bacteriilor lactice pentru a evita acidifierea prea intensă a iaurtului, care ar putea deveni prea acru. Puteţi face aceasta punând recipientele cu iaurt fie în contact cu apa rece vreme de 30-40 minute, fie introducându-le în frigider o oră.

Dupa aceasta, iaurtul este gata şi poate fi consumat. Din acesta se poate lua inoculul pentru tura următoare de iaurt. Se recomandă păstrarea lui în frigider, pentru a nu se acri”, spun specialiştii.

Vă recomandăm şi:

Cea mai uşoară reţetă. Cum se face mujdeiul, cel mai bun sos de usturoi, nelipsit de lângă peşte şi friptură

Cum găteşti ciorba de burtă perfectă, după reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul preparatului delicios care ia mahmureala cu mâna, câte ore se fierbe

Cea mai bună fasole cu ciolan afumat, după o reţetă din Bărăgan. Cât trebuie fiert preparatul pentru a fi absolut delicios

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite