Cum se prepară adevărata pastă de roşii. Secretul celei mai bune reţete de bulion, fără conservanţi

Cum se prepară adevărata pastă de roşii. Secretul celei mai bune reţete de bulion, fără conservanţi

Cel mai gustos bulion, cu ingrediente puţine şi sănătoase Fotografii: cufarulcubucurii.wordpress.com

Pasta de roşii din supermarket păleşte în faţa unui preparat simplu, gustos şi adevărat pregătit în casă, după reţeta bunicii. Cum toamna ne oferă din plin legume proaspete şi aromate, e păcat să nu preparăm bulionul clasic, un ingredient fără de care sarmalele ori ciorbiţele şi-ar pierde farmecul.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Am pregătit fel de fel de sosuri de roşii pentru iarnă, mai dulci, mai picante, aş zice chiar şi exotice, cu cardamom, ghimbir şi scorţişoară, dar cu toate astea, în fiecare toamnă, când se înroşeşte ardeiul din grădina mea, prepar această pasta în cel mai simplu mod posibil, după reteţă veche, moştenită din familia mamei.

”I-am putea spune clasic bulion şi nu s-ar supăra nimeni, important este să avem această pastă în stoc pe timpul iernii, mai ales de Crăciun, pentru delicioasele sarmale”, spune Gela Dumitrache, o gospodină din comuna Unirea, pasionată de arta culinară. Toate bunătăţile pe care le prepară pot fi descoperite pe blogul cufarulcubucurii.wordpress.com.

Ingrediente:

Cantităţi egale de ardei gras roşu (sau kapia) şi pătlagele roşii un mănunchi generos de tulpini de ţelină cu frunze cu tot piper şi sare  grunjoasă după gust, în funcţie de soiul de roşii folosit, opţional zahăr, dacă roşiile sunt mai acrişoare.


"Eu la 26 de kg. roşii şi ardei am folosit 300 grame de zahăr, 5 linguri de sare grunjoasă, 4 foi de dafin şi 2 linguri de piper proaspăt măcinat", spune gospodina.

Mod de preparare:

Jumătate din cantitatea de ardei se coace. Se curăţă de cotoare şi se fac fâşii ardeii copţi, se lasă deoparte. Apoi se spală, se curata de cotoare atât roşiile cât şi ardeii rămaşi, se scurg bine în strecurătoare, după care se dau prin maşina de tocat. Se toacă inclusiv ardeiul copt. Tot amestecul se pun într-un vas şi se aşează la foc.

"Eu fac această minunată pastă într-un ceaun. Tuciul se comportă foarte bine la fierberea preparatelor pentru iarnă. Se fac la foc domol, nu se lipesc şi au o aromă deosebită", spune gospodina.

Când începe să dea în clocot se pune mănunchiul de ţelină legat cu sfoară alimentară şi se lasă să fiarbă bine în vasul cu bulion, atât cât să-şi lase aroma, apoi se scoate cu o spumiera şi se aruncă.
Se adaugă sare şi zahăr, piper şi foile de dafin, se lasă să fiarbă până se înjumătăţeşte cantitatea iniţială din vas, se gusta din nou şi abia spre final se potriveşte gustul.

 Gustul e minunat şi foarte natural, aţi observat, n-am folosit deloc ulei, nu, pentru că nici bunica nu folosea! Important! Se sterilizează borcanele sau sticlele 20 de minute din momentul fierberii la bain marie şi vă garantez trei ani de viaţă, dacă le graţiaţi aşa de mult! M-aş bucura, pentru sănătatea dumneavoastră, să vă fi motivat să preparaţi aceasta pasta nesofisticată, dar adevarată. Spor la treabă!


 

Vă recomandăm şi:

FOTO Reteţă de post apetisantă. Ghiveci călugăresc delicios şi uşor de preparat, o armonie perfectă de gusturi şi culori

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni. Ingredientele secrete ale unei reţete din Bărăgan, vechi de sute de ani

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările