Cum te poţi infecta cu Omicron. Medic: Şansele să intri în contact cu el la un ceai cu prietenii sunt 100%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua variantă a coronavirusului, un adevărat pericol pentru oameni FOTO Shutterstock
Noua variantă a coronavirusului, un adevărat pericol pentru oameni FOTO Shutterstock

Când valul 5 al pandemiei bate la uşă, unul dintre cei mai cunoscuţi medici din România le reaminteşte oamenilor lucrurile simple care îi apără de iminenta răspândire a noii tulpini de coronavirus.

În ordinea descrescătoare a importanţei, dr. psihiatru Gabriel Diaconu a postat pe pagina sa de socializare măsurile eficiente care ne feresc de boală.

Vaccinarea, spune psihiatrul, se află pe lista celor mai importante lucruri pe care trebuie să le facă fiecare, evitând astfel formele grave ori fatale:

 1. "Vaccinează-te. Toate datele pe care le avem până acum privind vaccinurile arată protecţie în faţa formelor complicate ori fatale de boală. Vaccinează-te cât de curând. Ieri, dacă se poate", spune medicul.

Chiar dacă te-ai imunizat, e necesar să eviţi aglomeraţia, dar şi petrecerile cu prietenii: 

2." Indiferent dacă eşti vaccinat sau nu, evită aglomeraţia: mall-uri, transport public, şi pentru că vin sărbătorile de iarnă, petrecerile. Omicron e de 10 ori mai contagios decât Delta. Drept urmare, şansele să intri în contact cu el la un ceai cu prietenii sunt spre 100%", a precizat Gabriel Diaconu.

Purtarea măştii este o altă măsură importantă de protecţie, la fel ca şi igiena mâinilor:

3. "Poartă mască medicală, ffp2 sau ffp3, de fiecare dată când ieşi din casă. Cel mai decent studiu, făcut de cei de la Institutul Max Planck, arată că rata de transmitere între două persoane care poartă mască e de 1 la 1000 de cazuri. Dacă doar unul poartă mască, e de 1%. Dacă niciunul nu poartă mască, vezi mai sus. Respectă igiena  mâinilor. Acasă cu apă şi săpun, în afara casei cu un dezinfectat de mâini", explică medicul.

În cazul în care ai simptome uşoare de răceală, efectuarea unui test COVID e cea mai indicată măsură. Medicul spune că acest lucru reprezintă o urgenţă:

4. "Dacă ai orice simptom, de răceală obişnuită, testează-te. E urgent. Testele rapide funcţionează şi pe Omicron. Dacă primul test e negativ, repetă testul la 48 de ore. Chiar dacă ai două teste negative succesive, dacă ai febră mare sau tuse seacă, serioasă, fă-ţi în a 4-a zi un RT-PCR". 

Izolează-te acasă!

De asemenea, atrage atenţia specialistul, indiferent de rezultatul testului, e musai să te izolezi acasă şi să iei legătura cu medicul de familie, care îţi va recomanda un tratament adecvat:

5. "Indiferent de testare, izolează-te la domiciliu pentru minimum 7-10 zile. Ia legătura cu medicul de familie. Discută cu el de folosirea unui antiviral de sinteză, în caz că eşti testat pozitiv", arată Gabriel Diaconu.

Ca să ştii exact cum evoluază situaţia, este importat să monitorizezi temperatura şi saturaţia în oxigen. Atunci când aceasta scade la 90%, spune medicul, situaţia este critica:

6. "Monitorizează la 12 ore temperatura şi saturaţia în oxigen. Temperaturi peste 38.5 grade care nu cedează la antitermic sunt îngrijorătoare. Scăderea saturaţiei în oxigen la 90% este critică. Foloseşte un termometru/ pulsoximetru de calitate (standard medical)".

În niciun caz, atrage atenţia specialistul, nimeni nu trebuie să se trateze singur, să-şi administreze medicamente, mai ales cele pentru care nu există dovezi:

7. "Evită tratamentele pentru care nu există dovezi. Includ aici arbidol sau, şi mai rău, ivermectina. NU te trata după ureche!", avertizează specialistul.

Nici folosirea aspirinei, una dintre cele mai comune pilule, nu ajută la nimic. Medicul de familie va decide ce investigaţii sunt necesare, pentru a putea primi tratamentul eficient:

8. "Folosirea aspirinei e inutilă. Medicul se familie îţi va recomanda analize şi, ori radiografie la plămâni, ori CT de torace. Funcţie de analize poţi primi, sau nu, cortico-steroizi ori anticoagulant, ori amândouă", spune Gabriel Diaconu.

Îţi dublezi şansele la viaţă

Pentru toţi cei care nu se simt bine, medicul recomandă mersul la spital, deoarece acasă, mortalitatea este de peste 70% în cazurile complicate. Astfel, ai mari şanse să supravieţuieşti:

9. "NU evita spitalul, dacă lucrurile nu merg bine. La spital poţi fi evaluat amănunţit. Poţi primi tratamente care nu sunt disponibile ambulator. Acasă mortalitatea e peste 70% în cazurile complicate. La spital, până şi cazurile extrem de grave au mortalitate în jur de 40%. Drept urmare îţi dublezi şansele la viaţă dacă mergi, sau îţi scrii soarta dacă nu mergi".

Cel mai important lucru în astfel de cazuri, recomandă psihiatrul, este să nu=ţi pierzi speranţa sau luciditatea. Dacă te simţi pierdut poţi discuta cu un psiholog, iar atunci când nu dormi noaptea sau ai atacuri de panică, trebuie să consulţi un psihiatru. 

10. "Nu-ţi pierde, nicidecum, speranţa ori luciditatea. Dacă eşti speriat poţi discuta cu medicul de familie sau cu un psiholog. Dacă nu dormi, sau ai atacuri de panică, discută cu un psihiatru.

Acesta este Decalogul măsurilor de Prevenţie împotriva COVID-19.

Respectă asta, şi ajută-i şi pe cei din jur să respecte, şi lucrurile vor fi bine.

Noi, medicii, vom lupta până la ultima suflare pentru viaţă. Măcar dacă jumătate ar face măcar pe jumătate la fel, şi vom izbândi, scrie medicul pe pagina sa de socializare", transmite medicul.

    

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ce ştim despre noua variantă Omicron a coronavirusului şi cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze

Avertismentul unui medic infecţionist: Varianta Omicron are 50 de mutaţii şi se răspândeşte cu rapiditate

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite