Cum şi cât mâncăm de Paşte. Ce greşeli alimentare să nu faci ca să eviţi indigestiile, de ce e bine să bei multă apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în gastroenterologie ne sfătuiesc să fim cumpătaţi de sărbători, dacă nu vrem să ajungem la medic. Mâncărurile grase, pline de proteine animale, calorii şi îndelung pregătite termic sunt adevărate „bombe“ pentru sistemul digestiv.

Ca să nu cădem în capcana bunătăţilor, medicii spun că trebuie să mâncăm puţin, să facem pauze şi să bem apă, limitând în acest fel apetitul crescut.

Excesele alimentare nu lipsesc, din păcate, niciodată de sărbători. Specialiştii ne recomandăm să fim prudenţi, să ne păstrăm echilibrul, chiar dacă pe mese cozonacii, sarmalele, friptura de miel, ouăle roşii sunt irezistibile. Alimentele cu grăsimi, proteine animale, calorii, care sunt îndelung prelucrate termic, fac rău chiar şi unui om sănătos. Dacă la acestea se mai adaugă şi consumul de alcool şi lipsa de mişcare, aceste obiceiuri ne strică buna-dispoziţie de sărbători.

image
”Greşelile alimentare cele mai frecvente ţin de cantitatea şi calitatea produselor consumate în această perioadă, care contribuie la apariţia complicaţiilor digestive nedorite: greaţă, senzaţie de greutate în stomac, balonare şi uneori chiar vomă şi diaree. Suprasolicitarea tubului digestiv poate provoca de la o banală indigestie sau gastrită până la pancreatită acută. De aceea, consumul de alimente trebuie să fie controlat. Tentaţia de a ne răsfăţa cu delicii culinare este foarte mare, însă orice persoană care vrea să se bucure de sănătate ar trebui să aibă o alimentaţie temperată de sărbători”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.

Deşi urmările mâncatului în exces în această perioadă sunt cunoscute de majoritatea oamenilor, este surprinzător cum an de an numărul persoanelor care au nevoie de consult de specialitate este, în continuare, la fel de ridicat.

Cinci sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă de sărbători:

1. Între felurile de mâncare trebuie să existe pauze, în aşa fel încât stomacul să poată digera felul anterior.

2. Sarmalele grase, ciorba plină de grăsimi, friptura trebuie să fie consumate în cantităţi cât mai mici şi întotdeauna cu legume din abundenţă, salată de crudităţi sau salată de varză.

ciorba

3. Deserturile tradiţionale (cozonacul, checul, prăjiturile) trebuie făcute în casă, cu un aport cât mai mic de grăsime precum margarină şi zahăr rafinat.

cozonac de casa cu nuca si cacao

4. Hidratarea corectă ajută digestia şi limitează apetitul crescut, aşa că aportul de apă este important.

5.Pentru ca digestia să fie cât mai uşoară, putem să facem o plimbare de cel puţin o oră alături de familie.
 

Vă recomandăm şi:

Leguma care ţine inima în formă şi alungă astenia. Regele supelor, leac pentru 60 de afecţiuni severe

Ce contraindicaţii au fructele şi de ce nu e bine să le mâncăm la desert. Cât şi cine trebuie să consume “bombele energetice”

Superfructele verii. Vişinele, calmantele-minune care „ucid“ durerea mai repede decât Aspirina sau Ibuprofenul

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite