Cum să găteşti cele mai bune gogoşi, după reţeta regretatului Radu Anton Roman. Ingrediente pentru aluatul pufos şi timpul ideal pentru a-l lăsa la dospit

Cum să găteşti cele mai bune gogoşi, după reţeta regretatului Radu Anton Roman. Ingrediente pentru aluatul pufos şi timpul ideal pentru a-l lăsa la dospit

Cel mai rapid şi delicios desert FOTO Adevărul

Cel mai uşor şi rapid desert se pregăteşte din câteva ingrediente. Popularele gogoşi, neplisite de pe mesele românilor se fac iute. Pufoase şi rapid de preparat, gogoşile sunt cea mai bună opţiune pentru un desert gustos.

Ştiri pe aceeaşi temă

Radu Anton Roman, maestrul gastronomiei româneşti, jurnalist şi scriitor, dezvăluie în cartea sa de “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), reţeta deliciosului preparat. Secretul preparatului constă în timpul de dospire, foarte important pentru ca aluat să devină pufos şi elastic. Iată ce nota autorul despre preparatul deosebit de gustos: “Gogoşile muntenesti bat drumul între rustrele scovergi din Ardeal şi preanobilul cozonac de Moldova, fără să-şi găsească loc potrivit. Se dau la masă ninse cu o avalanşă de zahăr pudră”.

Ingrediente:

o jumătate de kilogram de făină
3 ouă
3 linguri de zahăr
2 linguri de unt
sare
lapte, cât cuprinde
1 lingură de drojdie

Mod preparare:

Se face o dospeală dintr-o ceaşcă de lapte călduţ, drojdie, o linguriţă de zahăr şi ceva făină şi se lasă la cald, să învie şi să crească. După ce s-a făcut mare, maiaua se amestecă cu toate cele rămase, cât să iasă o cocă potrivită - se lasă la cald un ceas, să se-nfoaie.
Se întinde foaie groasă de-un deget, se mai uită de ea un pic, câteva minute, să se odihnească, apoi se taie bucăţi rotunde (înmuiaţi gura unui pahar subţire în făină) şi iar se lasă să sporească. Se încinge ulei destul şi se pun gogoşile la prăjit, pe ambele părţi.

Jurnalistul, pasionat de gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Vă recomandăm şi:

Cum faci mămăliga perfectă. Secretul celui mai popular aliment, cât o fierbi şi ce pui în ea ca să iasă delicioasă

Mâncare de gutui cu carne, o reţetă delicioasă de toamnă

Viaţa grea a ţăranului din Bărăganul interbelic: mânca mămăligă, spăla rufe la râu şi era măcinat de tuberculoză

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: