Cum faci turte ca ale bunicii. Cea mai uşoară reţetă pentru un aperitiv delicios - secretele unei bucătărese din Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O reţetă simplă de turte, aşa cum se făceau pe vremea bunicii, uşor de preparat şi deosebit de gustoase, poate fi descoperită şi astăzi în bucătăria gospodinelor din Bărăgan. Cu ingrediente simple, aşa cum erau gătite odinioară la ţară, turtele sunt un deliciu.

Gela Dumitrache, o învăţătoare din comuna Unirea pasionată de gătit, meştereşte şi în prezent bunătăţi moştenite de la bunica sa. “Bunica, le zicea pur şi simplu „turte” şi ce bune erau şi ce mult mi-ar plăcea să mai fie bunica, să mă mai aştepte cu „turnul” de turte calde, înfăşurate în prosoapele de bumbac brodate cu borangic!“, îşi aminteşte gospodina. Iată reţeta turtelor care pot fi consumate cu salate, la un tort aperitiv, cu dulceaţă ori cu lapte bătut.

Ingrediente:

500 gr. făină + 100 gr. pentru înfăinat planşeta

o cană de apă caldă (250 ml.)

un cub de 25 gr. drojdie proaspătă

o linguriţă de sare

calarasi turte

o lingură rasă de zahăr

3 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare:

Într-un castron încăpător se pune făina cernută, ţinută la cald anterior preparării. În centrul fîinii se face o gropiţă. Drojdia se freacă cu zahărul într-un castronel micut până se va lichefia. Se toarnă jumătate din cantitatea de apă călduţă peste ea, se amestecă apoi şi cu doua linguri de făina şi această compiziţie obţinută se toarnă în gropiţa făcută în făină. Se presară cu mâna puţină făină deasupra drojdiei şi se acoperă cu un prosop, lăsându-se la crescut, într-un loc destul de cald, ferit de curent, aproximativ 15 minute.

calarasi turte

Se va observa ca această maia va crăpa şi va face bolboci. Când îşi va dubla volumul se începe frământatul cu o lingură de lemn, la început, apoi cu mâna.  Se toarnă peste maia restul de apă, uleiul şi sarea şi se frământă până se obţine un aluat moale care seamănă foarte bine cu aluatul de pâine!

calarasi turte

Se acoperă cu un prosop moale şi se lasă la crescut, la cald, aproximativ 30 de minute, până se dublează volumul şi aluatul este foarte pufos. Apoi aluatul se împarte în biluţe, depinde cât de mari doriţi să iasă turtele acum, mie îmi ies cam 8 foi subţiri dintr-o compoziţie, dacă le doriţi mai groase, se fac 6.

Se ia fiecare biluţă de cocă, se întinde cu sucitorul un disc gros cam de 4 mm. şi se lasă la crescut încă 10 minute. După ce au mai crescut puţin, se coc fie în cuptor, fie într-o tigaie teflonată pusă pe flacăra aragazului. Nu se unge tigaia!

calarasi turte

Se aşează turta în tigaie, se lasă până devine aurie şi face băşici mari. Se întoarce pe partea cealaltă cu o paletă şi se procedeză la fel, când se umflă şi se aureşte se ia din tigaie.

Servim turtele, apoi reci, la făurirea unui tort aperitiv, calde, cu un pahar cu iaurt sau lapte, unse cu dulceaţă sau înfăşurate sub formă de cornet, pentru a pune în ele cremă cu brânză ori salate. Sunt bune cu de toate, poftă bună!


 

calarasi turte

Vă recomandăm şi:

Cum păstrezi roşii la borcan pentru iarnă. Cea mai simplă reţetă de conservă

Cum se prepară adevărata pastă de roşii. Secretul celei mai bune reţete de bulion, fără conservanţi

Cea mai sănătoasă reţetă cu peşte în post. Saramură cu crap din Dunăre, un deliciu culinar, uşor de preparat

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni. Ingredientele secrete ale unei reţete din Bărăgan, vechi de sute de ani

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de trandafiri. Secretele unei reţete vechi păstrate de o bucătăreasă celebră din Bărăgan

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite