Cum faci salata de roşii, cea mai sănătoasă garnitură. Ce fel de legume se adaugă şi cum faci sosurile savuroase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Garnitură nelipsită de pe mese, salata de roşii este un preparat uşor şi deosebit de sănătos. Există însă câteva ingrediente care dau savoare mâncării. Reţeta unei salate perfecte de roşii o aflăm din cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), a regratatului gastronom Radu Anton Roman.

Ingrediente:

Roşii, bine coapte şi tari. De aici încolo începe aventura creativităţii locale, imprevizibile. 

2 linguri ulei 

Verdeaţă: mărar, cimbru 

Sare, piper, după pofta inimii (doar e salată!) 

Mod de preparare:

Roşiile se taie în două şi apoi în felii subţiri. Se toacă verdeaţa. Se pune sare şi piper, se presară verdeaţă, se toarnă ploaie uleiul, se amestecă să se lege. 

sos Oltenia:  2 linguri ulei,  sare, piper, verdeaţă, 5 căţei usturoi pisat pastă (sau mai puţin, dacă nu vă plac salatele ofensive) 

sos Ardeal:  2 linguri ulei, 1 lingură oţet, sare, piper, 1 ceapă roşie, verdeaţă. Tuturor mixturilor de mai sus li se alătură fericit telemea sau caşcaval ras, puţină boia, 1 ardei iute tocat, ardei graşi, castraveţi, gogoşari.

Gazetarul, pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite