Cum faci papara perfectă. Secretul ouălor jumări, după reţeta lui Radu Anton Roman, un preparat simplu şi delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papara ardelenească, un preparat delicios FOTO gurmandino.ro
Papara ardelenească, un preparat delicios FOTO gurmandino.ro

Preparat apetisant, gătit în Ardeal din multe ouă, brânză, unt şi bucăţi de pâine şi care seamănă cu omleta, papara este cea mai delicioasă cină.

Reţeta mâncării gustoase o regăsim la celebrul gastronom Radu Anton Roman. Gazetarul îndrăgostit de bucătărie ne dezvăluie secretul ouălor jumări şi paşii pe care trebuie să-i urmăm în bucătărie pentru o mâncare perfectă.

Ingrediente:

1 jumătate litru lapte
2-3 linguri de unt
sare, după poftă
1 pâine albă de grâu nu prea mare
10 ouă
500 g brânză de vaci (caş dulce, telemea puţin sărată)

“Tradusă de unii ca omletă - ceea ce e adevarat, dar cu nuanţe - papara este nu numai un cuvânt dialectal-universal (se foloseşte doar în Ardeal dar vine din greacă!), ci şi o apetisantă colecţie de variante. În cazul de faţă, chiar o variantă mult îmbogăţită a unui model primitiv (ca să nu spun sărăcăcios).
Papara - cuvânt însemnând în greceşte o sărăcie de pâine, întinsă prin ulei de măsline, iar în ardeleneşte vreo zece chestii diferite, una mai îmbietoare ca alta - e de obicei cina năsăudenilor şi brasovenilor, dar şi a bănăţenilor, măritată cu oarece ceapă verde şi o ţuică cuminte”, spunea Radu Anton Roman.

Mod preparare:
•    Laptele se bate furios cu 8 ouă
•    Se taie pâinea cubuleţe sau felii şi se înmoaie în lapte
•    Se freacă brânza cu 2 ouă, se potriveşte de sare
•    Se unge cratiţă cu unt, se aşază bucăţi de pâine, se presară brânza, apoi iar paine şi iarăşi brânza, ca ultim strat
•    Se toarnă ouă, laptele rămas şi se dă la cuptor, pe foc mic, să se rumenească încet şi să se întărească papara ardelenească.
 
Taină: Nu umpleti cratiţa, că papara creşte şi dă pe-afară.

Există mai multe variante de pregătire a paparei. Într-o tigaie se topeşte untul şi se adaugă compoziţia. Papara trebuie să fie moale. Dacă este prăjită prea mult se schimbă gustul. Se scoate pe o farfurie şi se ornează cu pătrunjel verde tocat mărunt. Gastronomii spun că papara se deosebeşte de omletă prin preparare. Omleta se prăjeşte pe ambele parţi ca o clătită. Papara se amestecă cu o paletă în timpul prăjirii şi cînd s-au coagulat ouăle, se ia de pe foc. Papara trebuie să fie moale, nesolidificată.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Vă recomandăm şi:

Cea mai uşoară reţetă. Cum se face mujdeiul, cel mai bun sos de usturoi, nelipsit de lângă peşte şi friptură

Cum găteşti ciorba de burtă perfectă, după reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul preparatului delicios care ia mahmureala cu mâna, câte ore se fierbe

Cea mai bună fasole cu ciolan afumat, după o reţetă din Bărăgan. Cât trebuie fiert preparatul pentru a fi absolut delicios

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite