Cum faci hrean oltenesc. Sosul picant care merge cu orice, ingrediente secrete
0Sos dulce-acrişor care poate însoţi aproape orice fel de mâncare cu carne ori legume, hreanul este un preparat nelipsit în sezonul rece de pe mesele românilor. Regretatul gastronom Radu Anton Roman obişnuia să spună că merge cu orice, în afară de peşte şi tort. Reţeta sosului de hrean oltenesc este deosebit de uşoară şi rapid de preparat.
“Combinând hrean, oţet şi ce vă mai da prin cap şi aveţi prin cămară, obţineţi un sos iute-acrişor, ca şi oltenii aci de faţă”, nota autorul în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Ingrediente:
4 linguri de hrean ras pastă
2 linguri de morcov ras
2 mere rase
1 lingură de oţet
1 linguriţă de sare
4 linguri de sfecla roşie rasă
Mod de preparare:
• Se curăţă hreanul, morcovul, merele, sfeclă, se rad pastă
• Se freacă cu oţetul şi sarea
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă recomandăm şi:
Secretele borşului cu peşte din Dunăre: în cât timp e gata delicioasa mâncare