Cum faci cele mai pufoase brânzoaice. Secretul desertului ce se topeşte în gură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brânzoaicele, un desert delicios FOTO bucataras.ro
Brânzoaicele, un desert delicios FOTO bucataras.ro

Cele mai bune brânzoaice munteneşti se fac după reţeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Paşii gătirii îi găsim în cartea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, publicată în 1998 la Editura Paideia.

Iată ce spune autorul despre acest preparat:

„Mai puţin aprige decât cele brăilene, brânzoaicele munteneşti oscilează între a deschide masa sau a fereca-o între cele dulci. Le prefer, din motive sentimentale, la începutul mesei, cu smântână, au un gust sărat dulceag care deschide poftele şi face să sară nasturii cingătorilor (….).

Ingrediente

Aluat:

250 g făină

2 ouă

10 g drojdie

100 g zahăr

75 g zahăr pudră

70 g unt

125 ml lapte

1 linguriţă rom

1 vârf cuţit sare pudră - pentru tuşa finală

Umplutura: 

150 g brânza vacă

150 g telemea

2 ouă

50 g zahăr

coajă rasă de portocală şi lămâie

vanilie

Mod preparare

Aluat:

Se înmoaie drojdia cu puţin lapte călduţ şi 1 linguriţă zahăr. Se opăresc 2 linguri de făină cu lapte fierbinte, amestecând până la omogenizare. Când s-a răcit, se amestecă cu drojdia şi se bate până face başici (asta-i plămădeala). Se lasa să crească. Se freacă gălbenuşurile întâi cu sare, apoi cu zahărul până se face o cremă spumoasă. Se toarnă plămădeala bine crescută peste făina rămasă şi se amestecă şi gălbenuşurile, ceva lapte cald şi albuşul făcut spumă. Se frământă aluatul, adăugând untul topit şi restul de lapte.

Umplutura:

Se frământă toate cele, brânzeturi şi miroase. Se întinde aluatul la 2 cm grosime, se taie în pătrate, se umplu şi se împăturesc, după care se ung cu ou. Se dau la cuptor, la foc potrivit până se rumenesc. Se oferă presărate cu zahăr pudră.“

Gazetar, vânător şi pescar sportiv

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Cum faci plăcinta cu mere perfectă. Reţeta preparatului care se topeşte în gură, ce fel de fructe se folosesc

 

Cum faci cel mai bun ostropel de pui. Ingrediente care dau savoare sosului de usturoi, în cât timp e gata

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite