Cum faci cele mai gustoase pârjoale moldoveneşti. Ingrediente secrete, cât se prăjesc şi ce formă trebuie să aibă

Cum faci cele mai gustoase pârjoale moldoveneşti. Ingrediente secrete, cât se prăjesc şi ce formă trebuie să aibă

Părjoalele moldoveneşti, un preparat gustos FOTO Adevărul

Pârjoalele moldoveneşti sunt un deliciu culinar care se prepară în orice zonă, indiferent de anotimp, însă reteţa care garantează o mâncare delicioasă este cea dezvăluită de celebrul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Gătite ca pe vremea bunicii, pârjoalele sunt deosebit de gustoase.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Pârjoalele sunt nişte „găluşte“ din carne care ne arată, limpede şi maroniu pe alb (caci cu piure sunt mai bune decât orice) că, dacă sudul muntenesc şi balcanizat nu ne-ar fi impus, odată cu dialectu-i oficializat, şi cuvinte precum ciulama sau chiofte, n-am fi fost niciodată bântuiţi de ideea falsă că toate ale gurii ne-au fost mestecate mai întâi de osmanlăi.

Cu piure de cartofi şi varză murată, pârjoalele bucură şi satură de sute de ani omenirea daco-latină condimentată cu ceva prafuri bulgaro- lingvistice. Le ştiu de copil prezente în orice vitrină, de la orice cantină sau bufet, în orice variantă (ar fi chiar interesant de urmărit ce numesc azi cârciumarii şi fastfood-urile pârjoală).

Dar, făcute ca mai sus, ne pot ajuta să ne întâlnim nu numai cu marea bucătărie a bunicilor noştri, ci şi cu un vin ce aparţine şi el aceloraşi vremuri”, nota autorul.
 
 
Ingrediente:
 
500 g carne de viţel
500 g ceafă de porc
150 ml lapte
350 g miez de pâine albă
2 cepe mari
mărar, pătrunjel
4 ouă 
300 g unt
1 cartof
200 g pesmet (la ţară se pune mălai)
piper, sare
 
Mod preparare:
 
Se toacă carnea.
Se îmbibă bine pâinea în lapte, se stoarce.
Se toacă pedant ceapa, se înmoaie bine în unt, pe foc mic.
Se toacă mărunt mărarul şi pătrunjelul.
Se rade cartoful pe răzătoarea mică.
Se bat ouăle.
Se amestecă pâinea, carnea, ceapa, ouăle, mărarul şi pătrunjelul, cartoful, piper, sare dupa gust, 100 g unt.
Se pune într-o farfurie pesmet fin (sau mălai).
Se ia (cu polonicul!) tocătura, că pârjoala e mare cât palma, se tăvăleşte prin pesmet, se turteşte la 1 cm grosime, se alungeşte (trebuie să arate oval, cam ca o palmă de copil.
Se prăjeşte în unt încins, în tigaie acoperită pentru a se pătrunde bine carnea şi ca să-şi ia aromele tuturor îngredientelor, pe foc foarte mic, rumenindu-se bine pe ambele părţi.
 
Gazetarul, pasionat de bucătărie
 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările