Cum faci cele mai gustoase brânzoaice. Secretul aluatului plămădit cu lapte opărit şi paşii pentru gătirea umpluturii

Cum faci cele mai gustoase brânzoaice. Secretul aluatului plămădit cu lapte opărit şi paşii pentru gătirea umpluturii

Brânzoaicele, un desert delicios FOTO bucataras.ro

Brânzoaicele munteneşti, un desert delicios, preparat de gospodinele din Bărăgan, sunt nelipsite de pe mesele de sărbători. Gătite în special primăvara, brânzoaicele perfecte se fac după reţeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Paşii gătirii îi găsim în cartea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ştiri pe aceeaşi temă

Iată ce spune a autorul despre acest preparat:
Mai puţin aprige decât cele brăilene, brânzoaicele munteneşti oscilează între a deschide masa sau a fereca-o între cele dulci. Le prefer, din motive sentimentale (nu pot intra în amănunte, n-am făcut-o atunci, la vremea cuvenită, cum o s-o mai pot face acum, cu ghiocei la tâmple, pe suflet sau mai ştiu eu unde?!) la începutul mesei, cu smântână, au un gust sărat dulceag care deschide poftele şi face să sară nasturii cingătorilor (….).
 
Ingrediente
 
Aluat:
 
250 g făină
2 ouă
10 g drojdie
100 g zahăr
75 g zahăr pudră
70 g unt
125 ml lapte
1 linguriţă rom
1 vârf cuţit sare pudră - pentru tuşa finală
 
Umplutura: 
 
150 g brânza vacă
150 g telemea
2 ouă
50 g zahăr
coajă rasă de portocală şi lămâie
vanilie
 
Mod preparare
Aluat:
Se înmoaie drojdia cu puţin lapte călduţ şi 1 linguriţă zahăr. Se opăresc 2 linguri de făină cu lapte fierbinte, amestecând până la omogenizare. Când s-a răcit, se amestecă cu drojdia şi se bate până face başici (asta-i plămădeala). Se lasa să crească.
 
Se freacă gălbenuşurile întâi cu sare, apoi cu zahărul până se face o cremă spumoasă. Se toarnă plămădeala bine crescută peste făina rămasă şi se amestecă şi gălbenuşurile, ceva lapte cald şi albuşul făcut spumă. Se frământă aluatul, adăugând untul topit şi restul de lapte.
 
Umplutura:
 
Se frământă toate cele, brânzeturi şi miroase. Se întinde aluatul la 2 cm grosime, se taie în pătrate, se umplu şi se împăturesc, după care se ung cu ou. Se dau la cuptor, la foc potrivit până se rumenesc. Se oferă presărate cu zahăr pudră.
 
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: