Cum faci cei mai buni papanaşi munteneşti. Cât se fierb ca să rămână întregi şi prin ce se tăvălesc

Cum faci cei mai buni papanaşi munteneşti. Cât se fierb ca să rămână întregi şi prin ce se tăvălesc

Papanaşii, un desert delicios FOTO Adevărul

Reţeta delicioşilor papanaşi munteneşti nu este deloc sofisticată, însă trebuie urmaţi îndeaproape toţi paşii pentru ca desertul să iasă perfect. Secretele preparatului simplu sunt dezvăluite în cartea despre gastronomie a celebrului Radu Anton Roman.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gazetarul îndrăgostit de bucătărie le învaţă pe gospodine cum să pregătească papanaşi delicioşi, aşa cum pregăteau femeile de la ţară, pe vremuri, în Muntenia. “Printre puţinele dulciuri ţărăneşti care se fac, adesea reuşit, şi la cârciumile din oraş, unul din numeroasele feluri de găluşti făcute după chipul şi asemănarea lumii noastre: rotundă, dar imperfect”, nota reputatul gastronom în lucrarea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 
Ingrediente:
 
2 ouă
3 linguri de griş
1 linguriţă de făină
2 linguri de unt
pesmet destul
sare
300 g brânză de vaci (scursă bine de zer)
 
Mod preparare:
 
•    Se pune apă sărată la fiert
•    Se amestecă bine brânza de vaci, fâina, ouăle, grişul şi sarea
•    Se fac găluşti turtite, se găuresc cu degetul, se pun cu spumiera în apa clocotind uşor
•    Se prăjeşte pesmetul
•    Când papanaşii se ridică la suprafaţă se mai lasă să fiarbă molcom (altfel se sfărâmă) încă un sfert de oră
•    Se pune untul la cald
•    Se scurg, se ung cu unt, se tăvălesc în pesmet, se oferă cu zahăr şi smântână sau cu dulceaţă.
 
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
 
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: