Cum faci cei mai buni dovlecei umpluţi. Ce pui în sos ca să fie delicios, cât se fierb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dovleceii umpluţi cu carne, un preparat gustos FOTO viataverdeviu.ro
Dovleceii umpluţi cu carne, un preparat gustos FOTO viataverdeviu.ro

Pregătiţi îndeosebi vara, dovlecii umpluţi sunt un deliciu. Reţeta regretatului gastronom Radu Anton Roman, publicată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) le învaţă pe gospodine ce ingrediente să adauge pentru o mâncare gustoasă.

Ingrediente:

1,5 kg dovlecei mai mărişori 

 2 roşii 

Umplutură: 

100 g unt 

4 ouă 

1 legătură mărar

1 ceapă 

500 g carne slabă tocată de viţel 

sare, piper, după cum vă e voia 

2 ouă se pun la fiert 10 minute

Mod de preparare:

Ceapa, ouăle fierte şi mărarul se toacă. Carnea se înăbuşă în unt pe foc potrivit, douăzeci de minute amestecând mereu. Se amestecă totul, carnea, cele 2 ouă crude, tocătura, sare, piper. 

Dovleceii se curăţă de coajă, dacă aţi găsit mai mari – 7-8 cm diametru, ceea ce e bine pentru mâncarea noastră – dacă sunt mici, lăsaţi-i aşa, în coajă, că-i fragedă. Se scoate miezul şi se scobeşte un pic peretele cu o lingură, să se facă loc de umplutură (şi ne mai trebuie şi nişte „carne“ de dovlecel, pentru sos). Se umplu dovleceii, se căpăcesc cu felii de roşii.

Sos: 

2 linguri unt 

1 legătură mărar 

1 ceapă

4 roşii răscoapte 

1 ceaşcă smântână.

Se toacă fin de tot ceapa. Se taie cubuleţe roşiile. Se încinge untul, se pune ceapa la rumenit; se stinge cu roşii şi miez de dovlecel.

   

Într-o cratiţă unsă cu puţin unt se aşază dovleceii cu capacul în sus. Se toarnă sosul, apă aproape să-i acopere, se pun în cuptor la foc potrivit, acoperiţi, 1 ceas. Se toacă mărarul. Se descoperă 5 minute, să se rumenească, a şi scăzut zeama. Se toarnă smântâna, se mai lasă cât să dea în trei clocote. Se presară mărar, acum sunt cum nu se poate mai buni.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. 

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturii ale soldaţilor ucraineni eliberaţi: Prizonierii de la Azovstal „sunt torturaţi cu cleşti, electrocutaţi şi sufocaţi” de forţele ruse

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Bătăliile au atins intensitatea maximă. Forţele ruse se angajează pe toată linia frontului

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite