Cum faci cea mai bună fasole cu ciolan: cât trebuie fiartă mâncarea preferată a românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fasole cu ciolan, o mâncare de nerefuzat FOTO cufarulcubucurii.wordpress.com
Fasole cu ciolan, o mâncare de nerefuzat FOTO cufarulcubucurii.wordpress.com

Mâncare românească, pregătită după o reţetă simplă, dar deosebit de gustoasă, cu legume de tot felul care s-au împrietenit la fiert şi ale căror arome inundă bucătăria, fasolea cu ciolan rămâne un preparat naţional care nu lipeseşte de pe nicio masă.

Secretul mâncării preferate de tot românul, gătită în mod special de 1 Decembrie, ni-l dezvăluie o gospodină din comuna Unirea, judeţul Călăraşi, pasionată de gătit. Reţele savuroase care ies din mâinile Gelei Dumitrache pot fi descoperite pe blogul cufarulcubucurii.wordpress.com.

Ingrediente:
600 gr. fasole boabe
2 morcovi
1 păstârnac
4 cepe medii
un cartof
2 ardei gaşi
1 kg. ciolan afumat
o legătură pătrunjel verde                          
o  legătură leuştean  verde
sare după gust, o foaie de dafin
3 linguri bulion (home made am avut eu, combinaţie roşii/ardei kapia)
câteva frunze de mărar(opţional)
3 linguri ulei
piper şi coriandru macinat

Mod de preparare:

Se spală bine boabele de fasole şi se lasă la înmuiat în apă rece cel puţin 6 ore, de regulă de seara până dimineaţa. Din când în când se mai schimbă apa.
Boabele de fasole se vor umfla. Se aruncă apa în care au stat, se mai spală o dată şi se vor pune la fiert într-o oală încăpătoare.  Când apa va da în clocot se mai lasă să fiarbă 5 minute, după care se va scurge zeama şi se va adăuga în oală altă apă fiartă. Acum se lasă fasolea să fiarbă la foc mic, timp în care ne ocupăm de tocarea zarazavatului pe care îl vom pune la fasole.

Se taie şi carnea de pe ciolan, osul se va pune la fiert în oala cu fasole, iar carnea se va prelucra un pic. Se lasă să fiarbă fasolea cam 1/2 oră, după care se vor adăuga în oală zarzavaturile tocate. Se opreşte 1/3 din cantitatea de ceapă şi ardei. Într-o tigaie se pune la prăjit carnea de pe ciolan şi dupa trei minute se adaugă ceapa şi ardeiul pe care le-am oprit.

Se mai lasă 2 minute, după care se adaugă în tigaie şi bulionul. Se pune şi foaia de dafin şi după un minut de împrietenire, compoziţia din tigaie se va răsturna în oala cu fasole. Tot acum se adaugă şi miroşeniile să se întrepătrundă gusturile.

Se lasă să fiarbă la foc mic până când considerăm că bobul de fasole e fiert suficient, se potriveşte gustul de sare. Se vor toca mărunt leuşteanul şi pătrunjelul, cea mai mare parte din ele se adaugă în oală atunci când oprim focul, dar mai oprim câte puţin să punem în farfurie proaspăt atunci când servim.
 Se serveşte cu murături, cu o salată sau cu ceapă frecată cu sare, depinde de gusturi. Poftă bună!

Vă recomandăm şi:

Cum faci cel  mai bun pilaf: tainele preparatului uşor şi deosebit de gustos, cât se fierbe orezul ca să rămână întreg

Cum faci cea mai bună supă de găină.  Secretul găluştelor pufoase: cât griş se pune ca să iasă perfecte

Cum faci ciorba de perişoare perfectă, secretul gustului delicios. Reţeta celui mai popular preparat românesc

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite