Cum faci cea mai bună fasole bătută. Secretul gustului delicios, cât se fierb boabele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fasolea bătută, un deliciu FOTO pofta-buna.com
Fasolea bătută, un deliciu FOTO pofta-buna.com

Preparat gustos şi nelipsit de pe mesele românilor, fasolea bătută sau făcăluită, cum se numeşte în Ardeal, este un deliciu. Reţeta salatei gustoase o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

500 g fasole boabe 

250 ml ulei 

sare 

2 cepe

1 linguriţă boia 

2-3 linguri smântână (dacă nu e de post) 

Mod de preparare 

Fasolea se pune în apă  seara. Se fierbe a doua zi cu o linguriţă cu sare, timp de 2-3 ore. Se scurge fasolea de apa în care a fiert şi se pasează. Piureul obţinut se freacă bine cu 150 ml ulei, sare după gust şi smântână. 

Fiind o reţeţă din Ardeal, smântâna  nu putea lipsi, nu?.  Se toacă ceapa peştişori şi se prăjeşte până se înmoaie, în 100 ml ulei frecat cu boia. Fasolea se oferă acoperită cu ceapă prăjită şi uleiul rămas. Aşa se face în Ardeal  " fasolea făcăluită" , dupa cum ne spune Radu Anton Roman.  Mai la sud, prin Ţara Românească, mâncarea se numeşte "fasole bătută" , în ea se mai adaugă şi 2-3 căţei de usturoi bine pisaţi, iar de smântână nici vorbă!

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă mai recomandăm şi:

Cine este Ana Maria Mărgean, câştigătoarea celui de-al 11-lea sezon „Românii au talent” VIDEO

Povestea româncei căpitan de vas pe tancurile petroliere. Sentimentul trăit în Triunghiul Bermudelor

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite