Cum eviţi infecţia cu COVID-19. Regulile de igienă a mâinilor folosite de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aplicarea riguroasă  a regulilor de igienă a mâinilor pentru personalul medical care îngrijeşte persoanele suspecte sau confirmate cu infecţia cu COVID-19 este esenţială pentru a scădea riscul de îmbolnăvire.

Medicii şi asistenţii trebuie să respecte întocmai paşii recomandaţi de către Institutul de Sănătate Publică pentru o dezinfecţie corectă. De asemenea, acestora le este intrzis să poate brăţări, inele, ceasuri, iar în cazulo femeilor, unghii lungi, artificiale sau lăcuite.

Conform centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile(CNSCBT) există 5 momente de aplicare riguroasă a regulilor de igienă a mâinilor:

 1. Înainte de contactul cu pacientul 

2. Înainte de gesturi aseptice 

3. Înainte şi după purtarea mănuşilor, după contact cu lichide biologice 

4. După contactul cu pacientul 

5. După contactul cu obiectele sau suprafeţele din preajmă

Tehnica corectă a igienei mâinilor interzice purtarea inelelor, brăţărilor, ceasurilor tip brăţară sau a altor bijuterii în timpul activităţii, dar şi purtarea unghiilor lungi sau lăcuite, indiferent de tipul sau vechimea lacului de unghii; sau a unghiilr artificiale.

 Igiena mâinilor: 

1. SPĂLARE SIMPLĂ CU APĂ ŞI SĂPUN:  când mâinile sunt vizibil murdare , după contactul cu un pacient cu scaune diareice/infecţie cu Clostridium difficile, imediat după îndepărtarea mănuşilor de protecţie , după utilizarea toaletei , ori de câte ori mâinile sunt vizibil murdare .

2. DEZINFECŢIA IGIENICĂ A MÂINILOR :Dezinfecţie igienică prin spălare cu săpun dezinfectant SAUDezinfecţie igienică prin frecare cu soluţie hidro-alcoolică care respectă succesiunea gesturilor de dezinfecţie a mâinilor (palme, faţa dorsală, regiunea interdigitală, police, degete, încheietura mâinii); Atenţie, volumul de dezinfectant utilizat va fi cel recomandat de către producător;.

3. DEZINFECŢIA CHIRURGICALĂ :

 1. Dezinfecţie chirurgicală prin spălare cu apă şi săpun chirurgical Tehnica dezinfecţiei chirurgicale prin spălare cu apă şi săpun chirurgical urmată de clătire cu apă pură microbiologic şi ştergere cu prosop steril, spălarea cu apă şi săpun dezinfectant (clorhexidină 4%) a mâinilor în 3 etape, astfel 4 minute prima şi câte 2 minute pentru următoarele. În prima etapă se dezinfectează mâna şi antebraţul, ulterior doar mâna, ce se va menţine ridicată.

Se vor dezinfecta cu rigurozitate faţa palmară şi dorsală, zona interdigitală, policele, vârfurile degetelor şi încheietura mâinii. În cazul în care se optează pentru acest tip de dezinfecţie, clătirea se va face cu apă filtrată sau pură microbiologic, iar ştergerea mâinilor cu prosop steril. 

SAU Dezinfecţie chirurgicală prin frecare cu soluţie hidro-alcoolică 

Tehnica dezinfecţiei chirurgicale a mâinilor prin utilizarea soluţiilor hidro-alcoolice:  3 aplicaţii de minimum 15 ml sau conform recomandărilor producătorului cu o durată de 3-5 minute fiecare etapă, în prima etapă dezinfectându-se mâna şi antebraţul, ulterior doar mâna, ce se va menţine ridicată. 

Se vor dezinfecta cu rigurozitate faţa palmară şi dorsală, zona interdigitală, policele, vârfurile degetelor şi încheietura mâinii.  Utilizarea soluţiilor hidro-alcoolice este eficientă şi în inhibarea creşterii florei rezidente pe mâna înmănuşată. 

Mănuşa nu se aplică pe mâna umedă

Pe parcursul procedurii chirurgicale când mâna este vizibil murdară, precum şi înainte de pătrunderea în blocul operator se recomandă spălarea mâinilor cu apă şi săpun dezinfectant, pentru îndepărtarea eventualilor spori de pe tegument. 

Pentru protejarea personalul medical în vederea evitării apariţiei dermatitei de contact în cazul utilizării soluţiilor hidro-alcoolice, se recomandă:  soluţia hidro-alcoolică se va utiliza NUMAI pe mâna uscată, înainte sau după spălare cu apă, mănuşa NU trebuie aplicată pe mâna umedă, se vor utiliza creme hidratante. 

Utilizarea corectă a soluţiilor hidro-alcoolice, permite monitorizarea cantităţii de soluţie consumată pe unitate de timp, fiind astfel un indicator de calitate al eficacităţii procedurii. Atenţie! FIECARE program operator începe obligatoriu cu dezinfecţia chirurgicală a mâinilor prin spălare cu apă şi săpun putând ca la următoarele intervenţii să se efectueze doar dezinfecţia chirurgicală prin frecare cu produse dedicate şi avizate în acest sens.

Vă mai recomandăm şi:

Grupul de Comunicare Strategică: 147 de cazuri cu COVID-19, în judeţul Călăraşi

Cum să nu aduci coronavirusul acasă. Opt reguli esenţiale pentru salvatori

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite