Cum evităm deshidratarea în zilele toride. Oboseala persistentă şi durerile de cap, primele semnale de alarmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă îţi simţi buzele şi limba uscate, dacă ai dureri de cap, dacă te simţi slăbit şi obosit, dacă urina este închisă la culoare, dacă ţi-e greaţă şi ai crampe muscular suferi de deshidratare. Aceasta apare când aportul de lichide este insuficient sau când pierderile sunt prea mari.

Ea poate surveni în urma expunerii la temperaturi ridicate, dar şi ca urmare a diareei, vărsăturilor şi gastroenteritelor sau ca o complicaţie a diabetului zaharat, diabetului insipid, arsurilor şi hemoragiilor. Deshidratarea severă creşte ritmul cardiac şi tensiunea arterială şi duce la confuzie, halucinaţii şi chiar la pierderea cunoştinţei. 

“Simptomatologia este mai accentuată la vârstnici (mai ales dacă urmează tratamente cu efect diuretic), la nou-născuţi, la copii şi la alcoolici. La vârstnici, deshidratarea complică bolile preexistente, mai ales pe cele cardiace, renale şi neurologice. În cazurile severe, pot apărea tromboze (formarea de cheaguri) cerebrale şi coronariene, convulsii, colaps rapid cu pierderea cunoştinţei, iar în cazurile extreme se poate produce decesul.  Este recomandat ca persoanele afectate de deshidratare sau familiile acestora să solicite ajutor specializat chiar de la apariţia primelor simptome, pentru a lua măsuri terapeutice imediate în scopul evitării complicaţiilor”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie. 

Specialiştii vorbesc despre câteva semnale de alarmă pe care le primim atunci când trebuie să suplimentăm aportul de lichide pentru a face faţă temperaturilor ridicate. Este suficient să pierzi  2% din apa pe care o conţine corpul tău pentru a te simţi deshidratat.

Pierderea a 5-6% din volumul total de apă al corpului se asociază cu o stare de somnolenţă şi de oboseală persistentă, dureri de cap, ameţeală şi, în unele cazuri, cu amorţeala unuia dintre membre. Multe persoane confundă această stare cu oboseala normală provocată de suprasolicitare şi de stres şi încearcă să o combată cu ajutorul cafelei.

Ce e indicat să consumăm

În zilele deosebit de calde, spun medicii nu trebuie consumat alcool  (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

“Deşi am fi tentaţi să credem că ne răcorim, băuturile alcoolice ne fac mai mult rău. Şi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină(cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) trebuie evitate deoarece acestea sunt diuretice. Este indicat să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă- o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă”, explică dr. Camelia Truică, medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi.

Dacă se ajunge la o pierdere de 10-15% din volumul corporal de apă, apar spasme musculare, pielea are aspect uscat şi îşi pierde elasticitatea (atunci când o apeşi cu degetul îşi revine greu la poziţia iniţială), vederea se înceţoşează, transpiraţia şi nevoia de a urina scad considerabil şi se pot instala confuzia şi starea de delir. La pierderi de peste 15% din cantitatea de apă, viaţa nu mai este posibilă.

Cât trebuie să bem

“Zilnic trebuie consumaţi între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute”, atrage atenţia medicul. Reguli există nu doar în ceea ce priveşte cantitatea de apă necesară, ci şi în legătură cu momentele în care ar trebui băută. Astfel, trebuie să eviţi apa în timpul mesei, întrucât ea diluează sucurile gastrice şi îngreunează digestia. Cel mai indicat este să bei apă cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă şi apoi cu două ore după masă. De asemenea, pentru a ajuta metabolismul, specialiştii recomandă să-ţi începi ziua cu un pahar de apă, imediat cum te trezeşti, şi să o închei prin acelaşi ritual. 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite