Cum sunt atraşi medicii bulgari să lucreze în România: bonusuri salariale substanţiale şi chirii la preţuri modice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizita unei delegaţii din Călărşai la spitalul din Silistra FOTO CJC
Vizita unei delegaţii din Călărşai la spitalul din Silistra FOTO CJC

Ca să atragă medici în Călăraşi, autorităţile judeţene pun la bătaie sume mari de bani şi beneficii suplimentare. În 2017, peste 20 de doctori din alte localităţi ale României au încheiat contracte cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, printre aceştia numărându-se şi doi doctori bulgari.

Din cauza deficitului personal medical, autorităţile judeţene din Călăraşi au pus la punct o strategie. Mai precis, fiecare doctor venit în oraş va primi în plus din partea Consiliului Judeţean Călăraşi, în afara salariului de la Ministerul Sănătăţii, echivalentul a două salarii minime brute, adică 2.900 de lei. În plus, medicii care doresc să se stabilească în Călăraşi beneficiază şi de locuinţe de serviciu plătite cu chirii modice.

Recent, o delegaţie din Bulgaria, condusă de guvernatorul Silistrei, Ivelin Statev, şi din care au făcut parte directorul adjunct al spitalului, Liliya Ruseva şi  medicii Vensislav Stoev, şef secţie Urologie, şi Vanushka Markova, pediatru, au venit la Călăraşi, după o primă vizită la ei acasă a colegilor de la Călăraşi.

„Din punctul de vedere al gărzilor, în special la Pediatrie, suntem descoperiţi la Călăraşi. Avem un parteneriat cu colegii din Silistra, iar zilele trecute au venit în vizită la spital. Medici bulgari există la Călăraşi, pe secţia ATI. Nevoie urgentă este acum la Pediatrie, unde mai multe cadre au ieşit la pensie. Ar fi nevoie de 2-3 medici pentru ca activitatea să se desfăşoare optim. Vor găsi aici un colectiv profesionist, condiţii materiale bune şi un nou bloc operator”, a precizat Marinela Voivozeanu, purtător de cuvânt al Consiliului Judeşean Călăraşi.

Singura condiţie pusă de autorităţile locale este ca medicii care intră în schema de bonusare să rămână în oraş minimum doi, în caz contrar fiind nevoiţi să returneze toţi banii primiţi până în momentul demisiei. Strategia urmăreşte atragerea şi menţinerea medicilor angajaţi cu contract de muncă pe durată nedeterminată, a medicilor încadraţi cu contract individual de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor, precum şi a celor angajaţi cu contracte de muncă pe durată determinată, stabiliţi de Comitetul Director, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian” Călăraşi, la nivelul a maxim două salarii minime brute pe ţară, în limita plafonului maxim stabilit conform prezentei hotărâri.

Semnează un angajament

“Stimulentele financiare lunare se acordă în principal, dar nu exclusiv, pentru medicii angajaţi cu contract de muncă pe durată nedeterminată, pentru medicii încadraţi cu contract individual de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor, precum şi pentru medicii angajaţi cu contracte de muncă pe durată determinată, angajaţi în cursul anilor 2017 şi 2018, pe baza criteriilor stabilite de Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă  Călăraşi”, se arată în proiectul de hotărâre, aprobat de consilierii judeţeni.

Prin excepţie, medicii angajaţi cu contracte de muncă pe durată determinată au obligaţia de a semna un angajament conform căruia vor desfăşura activitatea în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian” Călăraşi pe toată durata convenită a contractului. Nerespectarea angajamentelor atrage obligaţia persoanelor beneficiare de restituire a stimulentului financiar acordat, cu excepţia cazului în care contractele individuale de muncă ale acestor persoane încetează din motive neimputabile lor. Sumele cu titlu de stimulente financiare se acordă în limita unui plafon maxim de 80.000 de lei lunar şi se asigură din bugetul propriu al judeţului.

Navetă zilnică

Strategia Consiliului Judeţean Călăraşi, mediatizată încă din 2016, a atras în oraşul de la Dunăre, de la începutul anului şi până acum, opt medici tineri, care acoperă acum specializări precum obstretică-ginecologie, oftalmologie, A.T.I., chirurgie generală, O.R.L. sau cardiologie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian“ Călăraşi.

„Am venit cu inima deschisă şi pentru a-mi face meseria, pentru că înainte de toate, asta este menirea noastră. Am găsit un colectiv cu oameni calzi, săritori, solidari şi o conducere care face tot posibilul pentru a acoperi deficitul de medici. Nu m-am gândit că vin în provincie, că e departe, aşa cum fac alţi colegi. Trebuie doar să ne facem meseria“, spunea în vara anului trecut, Andrei Dumitrescu (31 de ani), medic specialist în Obstretică Ginecologie, unul dintre cei care au acceptat provocarea de a lucra în Bărăgan.

În 2017, 24 de medici au primit stimulente financiare, după ce au ales să lucreze la Călăraşi, iar în  2018, în ianuarie 8 medici au fost premiaţi, a explicat managerul Spitalului, Valentin Emanoil.

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite