Cuiburi de ultimă generaţie pentru suratele berzei din Schitu Goleşti. Sisteme de protecţie pentru păsările care iau cu asalt stâlpii de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe stâlpii au fost montate dispozitive speciale la cuiburi FOTO Enel Dobrogea
Pe stâlpii au fost montate dispozitive speciale la cuiburi FOTO Enel Dobrogea

Linia aeriană de înaltă tensiune care asigură alimentarea cu energie electrică a platformei industriale din Călăraşi este în siguranţă. Cuiburile de berze nu vor mai crea probleme. Enel a făcut modernizări de 1,24 milioane lei, investiţiile vizând montarea de dispozitive speciale pentru protejarea păsărilor.


Lucrările, demarate în noiembrie 2015 şi care au fost finalizate în martie 2016, au vizat prevenirea întreruperilor de curent cauzate de cuiburile de păsări.

Linia aeriană Călăraşi – Dragalina asigură alimentarea cu energie electrică a platformei industriale din municipiul Călăraşi. Migraţia păsărilor călătoare, în special a berzelor, ce tranzitează acestă zonă, a cauzat numeroase evenimente pe acestă linie, afectând activitatea agenţilor economici. Numai pe parcursul anului 2014 au avut loc 80 de astfel de cazuri.
Astfel, începând cu toamna anului trecut, după migraţia păsărilor, au început lucrările de montare a unor sisteme de protecţie pentru păsări pe toată linia de înaltă tensiune Călăraşi – Dragalina, precum şi înlocuirea întregii izolaţii a liniei. Lucrarea s-a finalizat în luna martie a acestui an.

Lucrările sunt în toi

Enel a desfăşurat de-a lungul timpului numeroase acţiuni pentru protejarea pasărilor în zona Dobrogea, zonă în care migrează şi staţionează pe timpul verii o multitudine de păsări mai ales în Delta Dunării. Astfel, în perioada 2010-2015 au fost montaţi 84 suporţi pentru cuiburi de barză pe stâlpii de joasă tensiune. Anul acesta deja s-au montat 74 de bucăţi, la Topalu, Gârliciu, Hârşova, Istria, Vadu, Corbu, Oltina, Bugeac, Pecineaga, Arsa, Hagieni, urmând ca până la sfârşitul anului să se mai monteze alte 146 de bucăţi.

Cazul care a făcut înconjurul ţării

Berzele au devenit subiect naţional în 2015, când uneia dintre surate i-a fost mutat cuibul prin ordin de la Ministerul Mediului. Barza de la Schitu Goleşti, din judeţul Argeş, a rămas însă în sat parcă în ciuda unui bărbat care în februarie 2015 a cerut aprobare de la Ministerul Mediului să mute cuibul păsărilor de pe stâlpul din faţa casei lui, pentru că îi murdăreau curtea. Oficialii i-au dat dreptate şi au ordonat mutarea adăpostului la peste o jumătate de kilometru de casa cu pricina. Berzele nu au fost însă impresionate. Şi-au construit cuib la 50 de metri de cel vechi.  

În câmpia Bărăganului, stoluri de berze îşi fac apariţia încă de la începutul lunii martie, ele putând fi văzute pe câmpurile din apropierea municipiului Călăraşi. Încă de pe vremea romanilor era considerată pasare sfântă şi multe credinţe se leagă de această pasăre: aduce primăvara, aduce noroc gospodăriei unde îşi face cuibul şi o fereşte de foc şi fulge, poate prevesti belşugul, norocul şi starea sănătăţii.
 

Vă recomandăm şi:

Valea Mostiştei, rai de păsări. Sute de specii şi-au luat zborul din cele mai frumoase arii protejate din Bărăgan

Cele mai preţioase păsări care trăiesc în Bărăgan. Gâsca cu gât roşu şi pelicanul creţ, comorile din paradisul de la Dunăre

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite