Cui îi este interzis hreanul, un puternic antiinflamator. Cum se prepară şi ce reacţii poate da când e consumat în exces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hreanul, un aliment gustos, dar pericuklos FOTO Adevărul
Hreanul, un aliment gustos, dar pericuklos FOTO Adevărul

Un excelent antiinflamator, cu miros înţepător şi gust arzător, hreanul este un adevărat medicament pentru organism. Este ideal pentru anemii, sinuzite şi bronşite. Cu toate acestea, medicii spun că persoanele care suferă de boli cardiace ori ale aparatului digestiv trebuie să îl evite.

“Consumul de hrean este interzis sub orice formă în caz de boli ale aparatului digestiv, boli cardiace, hemoragii interne, dar şi în timpul sarcinii şi alăptării. De asemenea, hreanul nu va fi consumat de copii mai mici de 5 ani.  Supradozajul poate determina iritaţii renale, diaree, hemoragii digestive, scăderea bruscă a tensiunii arteriale”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Bogat în vitamina C

Hreanul este folosit atât la gătit, cât şi în medicina naturistă pentru tratarea diverselor afecţiuni. Este de două ori mai bogat în vitamina C decât lămâile, conţine vitamin B, potasiu, calciu, fier şi fosfor. De la hrean folosim rădăcina care se poate consuma crudă, rasă, în salate sau diverse preparate, sub formă de tinctură sau oţet din hrean.

Pe lângă numeroasele beneficii, hreanul trebuie consumat cu moderaţia deoarece are şi efecte adverse. “Supradozajul poate determina iritaţii renale, diaree, hemoragii digestive, scăderea brusca a tensiunii arteriale sau hemoragii interne. De asemenea, se recomandă evitarea consumului de hrean, în timpul fluxului menstrual. Substanţele din hrean pot interactiona negativ cu antiinflamatoarele de sinteză, precum şi cu corticoizii sintetici. Totodată, hreanul este contraindicat femeilor care alăptează şi persoanelor care au suferit un infarct”, spune Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Vindecă sinuzita

“Sinuzitele sunt complet vindecate, chiar şi în cele mai grave forme după o cură cu inhalaţii de hrean ce se pot face prin simpla pregătire a hreanului pentru iarnă, pus la borcane. În cantităţi mici el stimulează pofta de mâncare, dar alungă şi răceala sau gripa”, explică medicul.

Atât rădăcina cât şi frunzele de hrean au proprietăţi benefice organismului. Pentru că este iute, ajută la descongestionarea căilor respiratorii superioare şi este un remediu eficient împotriva reumatismului.

Hreanul este un inamic al conjunctivitei, dar şi a altor afecţiuni oculare, spun specialiştii. Tratamentul este unul cât se poate de simplu: se rade hreanul, după care se inspira profund timp de 5 - 10 minute. Lăcrimarea ochilor este inevitabilă, însă cât se poate de benefică.

5 motive ca să consumi hrean

Tratează bronşita. Hreanul se recomandă în tratamentul bronşitei cronice şi în afecţiunile căilor respiratorii, cum ar fi cele pulmonare, deoarece are efecte antibiotice puternice, expectorante şi bronhodilatatoare.

Bun pentru stomac. Digestia lentă şi gastrita hipoacidă se tratează în mod eficient cu câte două-trei linguri de hrean ras, care se consumă în timpul meselor principale.

Calmează tusea. Durerile de cap, cele dentare, dar şi răcelile se pot vindeca mai uşor cu ajutorul hreanului. Sucul de hrean cu miere este util în calmarea tusei, în timp ce durerile de cap trec şi dacă aplici pe frunte o cataplasmă din hrean ras.

Ameliorează durerile reumatice. Durerile reumatismale pot fi ameliorate cu ajutorul remediilor pe bază de hrean. Poţi apela la oţetul din hrean, pe care îl poţi prepara lăsând la macerat un pumn de rădăcină rasă, peste care torni un litru de oţet din vin. Agiţi în fiecare zi, iar după ce trec şapte zile, îl strecori. Frecţionezi locurile dureroase, la nevoie.

Reglează tensiunea arterială. Rădăcina de hrean îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi ajută la normalizarea tensiunii arteriale. Poţi prepara o salată din rădăcină de hrean rasă.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite