Cu ochii pe Dunăre. Vremea caldă, coşmarul specialiştilor de la Ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După furia zăpezilor, călărăşenii se gândesc la ce-i mai rău. Temperaturile de primăvară aduc nu numai bucurie, ci şi multă îngrijorare. Dezgheţul ar putea umfla Dunarea. Deocamdată, spun specialiştii, nimic nu indică producerea unor inundaţii.



” Încă stăm bine. La debit suntem sub media anuală, iar lucrurile sunt sub control şi la Porţile de Fier. Avem scăderi ale cotelor la Giurgiu, Olteniţa şi Călăraşi. Să sperăm că nu vin suprize din Slovenia sau de la Budapesta pentru că şi la ei au fost căderi masive de zăpadă. Urmărim evoluţia vremii şi la ei pentru a fi pregătiţi în caz de, Doamne-Fereşte, vreo nenorocire”, a declarat Viorel Roman, director Apele Române-Filiala Călăraşi.
 

Viitura ameninţătoare

Pericole există la Călăraşi în orice anotimp. În vara anului trecut, în luna iunie, Dunărea care se apropia ameninţător de România a pus pe jar autorităţile. La Călăraşi s-au verificat digurile şi s-au asigurat materialele necesare şi echipele de intervenţie pentru a face faţă oricăror situaţii. Specialiştii spuneau însă că nu se va atinge un maxim istoric al cotelor apelor, 731 de centimetri, atât cât s-a măsurat în 2006. Atunci zeci de localitati au fost inundate din cauza digurilor şubrede. Realizarea unor lucrări de consolidare a digului existent este mai mult decât necesară la Jegălia – Iezeru, dar şi în satul Gâldău.

Investiţii majore

Atât în 2006, cât şi în 2010, gospodăriile aflate în zona riverană braţului Borcea, precum şi suprafeţe mari de teren (islaz comunal, grădini şi gospodării) au fost inundate. Probleme au fost înregistrate şi în cartierul Măgureni, în zona de est a Călăraşiului, ce este afectată de fiecare dată când se umflă apele Borcei.

Şeful Apelor Române Călăraşi, Viorel Roman, estimează că investiţiile în aceste cazuri se ridică la peste 1,3 milioane de lei. “Nu ne aştemptăm la maxime istorice. La Călăraşi putem să suportăm un debit de 13.000 mc/secundă”, spun specialiştii.

Vă recomandăm şi:

S-a oprit navigaţia pe Dunăre

Navigaţia închisă pe Dunăre în zona Moldova Nouă din cauza vântului puternic

Gheaţa a început să blocheze navigaţia pe Dunăre. În aval de Tulcea curg gheţuri, navele trebuie adăpostite. Comandament de acţiune, organizat la Transporturi

Dunărea scăzută dă mari bătăi de cap navigatorilor din zona Portului Galaţi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite