COVID-19 ucide comerţul cu flori. Antreprenor: Prăbuşirea e de 80-90%! Câţi bani făcea înainte de pandemie

COVID-19 ucide comerţul cu flori. Antreprenor: Prăbuşirea e de 80-90%! Câţi bani făcea înainte de pandemie

Afacerile cu flori, la un pas de prăbuşire FOTO facebook/Ştefan Bogdănel Gogu

Una dintre cele mai cochete florării din Călăraşi este la pun pas de faliment. Vânzările au scăzut dramatic, iar afacerea merge din ce în ce mai prost. Ştefan Bogdănel Gogu, un tânăr în vârstă de 25 de ani, care a investit tot ce a strâns muncind în Anglia, spune că nu va trage obloanele. Este optimist şi aşteaptă o reintrare în normalitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Faptul că deschiderea noului an şcolar a blocat vânzarea florilor i se pare un lucru forţat, inexplicabil. "Nu ştiu de unde a venit această idee, pentru că oficial nu s-a anunţat nimic. Au fost nişte zvonuri care s-au rostogolit pe reţelele de socializare şi astfel s-a ajuns la interdicţia de a duce flori la şcoală. Este foarte rău pentru noi, nu se poate compara situaţia de acum cu cea din anii trecuţi. Comenzi nu avem absolut deloc, aranajamente florale am vândut 2 în ultimele zile. Ce să vă spun? E dramatic, dar eu nu închid, trebuie să vină vremuri bune!," povesteşte tânărul din Călăraşi.
 
Dacă înainte de pandemie, la florăria pe care o administrează era aglomeraţie, iar telefonul suna continuu pentru comenzi, de 6 luni situaţia este la pământ. Pentru spaţiul în care funcţionează florăria din Călăraşi, Ştefan Bogdănel Gogu plăteşte o chirie de 300 de euro lunar. Acum trebuie să aducă bani de acasă pentru a susţine cheltuielile curente, în condiţiile în care anul trecut, de exemplu, reuşea să strângă banii de chirie într-o zi. "Anul trecut, vânzările ajungeau la câteva mii de lei pe zi, undeva în jurul a 6.000 de lei, acum prăbuşirea este de 80-90%. Eu nu închid, am zeci de evenimente reprogramate pentru anul viitor, pentru că şi nunţile, botezurile au fost blocate de pandemie. Sperăm să ne redresăm, eu sunt optimist şi aştept să iasă soarele. Îmi place ceea ce fac, am pus pasiune în această mică afacere, toate economiile mele, dar nu mă las învins", explică tânărul.
 
 
Ştefan Bogdănel Gogu, student în anul IV la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Călăraşi, face de toate în afacerea începută în urmă cu trei ani: el închide, el deschide, el vinde, el livrează aranjamente la domiciliu, el face aprovizionarea şi tot el face munca de creaţie. Afacerea a pornit-o în 2017 cu economii personale, investiţia într-un astfel de domeniu fiind de minimum 10-15.000 de euro. "Dacă nu ai ce face cu banii aştia-eu am prefecat să-i strâng decât să-i irosesc pe te miri ce- te rişti şi-i investeşti în ceva profitabil, putând chiar să-i triplezi. Succesul florăriei stă în mâna florarului", spune Ştefan Gogu.
 
Cele mai căutate produse erau înainte de pandemie cupolele cu trandafiri criogenaţi. Sunt la modă, rezistente şi impresionează ochiul într-o clipă. Preţurile pentru un fir pornnesc de la 120 de lei şi ajung la 200 de lei, în funcţie de model, mărime, culoare. Sunt aranjaţi trandafiri de toate culorile: grena, galbeni, albştri, negri. Buchetele de flori cu trandafiri, hortensie, cale şi lisiantus pronesc de la 50 de lei şi pot să ajungă şi la 500 de lei, în funcţie de preferinţele clientului. Cei care nu au timp să ajungă la florărie pot comanda aranjamente prin telefon, iar livrarea se face la domiciliu.
 
 
Vă mai recomandăm şi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările