Copilul părăsit la orfelinat ajuns marea speranţă a boxului. Povestea pugilistului pe care nu-l învinge nimeni în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Şchiopu, primind indicaţii de la antrenorul său FOTO Facebook/CSM Călăraşi
Florin Şchiopu, primind indicaţii de la antrenorul său FOTO Facebook/CSM Călăraşi

Campion al României de şapte ori consecutiv la categoria sa de greutate, medaliat cu bronz la Campionatul European din 2014 rezervat juniorilor, Florin Şchiopu  este la ora actuală cel mai valoros pugilist al Călăraşiului, fiind neînvins în ring pe plan intern.

Florin Şchiopu (18 ani), una dintre marile speranţe ale boxului românesc, are în spate o poveste care ar putea deveni oricând scenariul unui film de succes. Abandonat de părinţi şi crescut într-un centru de plasament, Florin a demonstrat că nimic nu-l poate opri să-şi împlinească visul, acela de a-i călca pe urme idolului său, Leonard Doroftei.

 A intrat pentru prima dată în sala de box la 10 ani şi a reuşit să iasă învingător în sute de competiţii. Are la activ 160 de meciuri, din care a câştigat 158. Chiar dacă a locuit într-un orfelinat, are ambiţia de a deveni un mare pugilist.  Perseverenţa a depăşit însă necazurile prin care a trecut tânărul de 18 ani, care şi-a sărbătorit ultima victorie în mijlocul copiilor de la Centrul de Servicii Sociale pentru Copil şi Familie  „SERA”, singurul cămin pe care l-a avut în ultimii ani. Fără dragostea şi alintul mamei, fără încurajările tatălui, Florin a luat singur viaţa în piept, cu un singur gând: acela de a nu pierde niciodată.

O lecţie de ambiţie

Povestea tristă a sportivului nu a fost un obstacol în calea performanţei. Din contră, necazurile l-au mobilizat pentru a ajunge un pugilist valoros. După ce părinţii săi s-au despărţit, Florin a ajuns la doar câţiva anişori la orfelinat. Chiar dacă nu a pornit în viaţă cu un sprijin din partea familiei, acesta a avut şansa să fie remarcat de antrenorul său, Valentin Anghel, în urmă cu opt ani, la „SERA”. Valentin i-a devenit antrenor, confident, părinte, prieten, psiholog şi nutriţionist. Este de toate pentru adolescentul căruia i se întrevede în viitor de aur în box. Valentin Anghel l-a descoperit în timpul unei preselecţii pe care a făcut-o la centrul „SERA”.

„În urma unei preselecţii, mi-am dat seama că Florin are potenţial şi l-am luat pentru a-l instrui. Chiar dacă mulţi cred că un copil abandonat nu are niciun viitor, Florin demonstrează contrariul. Ambiţios din fire, muncitor şi foarte serios în tot ceea ce-şi propune, Florin ne-a dat tuturor o lecţie de ambiţie şi de perseverenţă. Mereu vrea să iasă pe primul loc, indiferent de competiţie. Acest lucru este imposibil fără sacrificiu, dăruire, încredere şi uneori durere”, spune antrenorul său. De altfel, Valentin Anghel, mentorul băiatului, este recunoscut în Călăraşi pentru dăruirea cu care îşi face meseria. Se implică în pregătirea tinerelor talente, susţine şi încurajează viitorii sportivi pe care îi descoperă.

calarasi box

„Nu vreau decât să le clădesc un viitor frumos, o viaţa decentă, să le dau speranţă în propriile forţe. De foarte multe ori am fost uimit de puterea pe care o au pentru a răzbi în viaţă. Clubul Sportiv Municipal ne susţine în tot ceea ce facem, iar eu încerc de câţiva ani să schimb mentalitatea oamenilor despre box. Nu este un sport agresiv, dur, urât. Este un mod de viaţă, este concentrare maximă şi multă stăpânire de sine. Când văd părinţi care vin cu copiii de mână la sală, mi se umple sufletul de bucurie, este cea mai mare mulţumire pentru mine”, spune antrenorul Anghel.

Boxul, un mod de viaţă

Când începe să vorbească despre drumul pe care l-a ales în viaţă, lui Florin Şchiopu îi strălucesc ochii. Crede că este făcut pentru ring, iar necazurile care l-au copleşit în copilărie nu l-au doborât. „Pun mult suflet în ceea ce fac, acesta cred că este secretul meu. Mi-a plăcut de la bun început acest sport, deşi recunosc faptul că nu m-am gândit în copilărie că voi urma acest drum. Îmi place să ies din anonimat, să fiu altfel, să nu mă pierd în mulţime. Faptul că fac ceea ce îmi place, mă ambiţionează şi mai mult pentru a deveni un adevărat campion“, spune Florin entuziasmat. Pentru performaţă e nevoie de multă muncă şi implicare consecventă.

Antrenamentele zilnice dau măsură calităţii actului sportiv. În fiecare săptămână, petrece în ring, alături de antrenorii săi, cel puţin 22 de ore. „Este foarte mult, dar altfel nu ai cum să faci performanţă. Dacă nu simţi dăruire totală, dacă nu încerci zilnic să te perfecţionezi, să aplici tehnici noi, nu poţi să ţii pasul”, e de părere Valentin Anghel. În ring, Florin este de nerecunoscut. Are o rapiditate impresionantă şi reuşeşte să-şi păcălească adversarul care abia reuşeşte să-l atingă.

După ce-l oboseşte, îi dă lovitura de graţie. „De 8 ani, boxul a devenit modul meu de viaţă. Vreau să demonstrez că sunt cel mai bun, mi-aş dori să ajung campion mondial la box la fel ca Leonard Doroftei. Îmi place Doroftei, pentru că a făcut performanţă. Mi-aş dori să ajung şi eu la un asemenea nivel. Ştiu că nimic nu este imposibil, totul depinde de mine. Veţi mai auzi cu siguranţă numele meu”, spune pugilistul.

calarasi box

Călăraşiul are cu ce se mândri la acest capitol. Box-ul are performanţe de invidiat. Aur, argint şi de două ori bronz pentru sportivii CSM Călăraşi la Campionatul Naţional de Seniori 2016. „În premiera pentru boxul călărăşean la o competiţie de seniori, finala de la categoria 64 kg s-a disputat între doi sportivi călărăşeni. Florin Şchiopu (aur), Daniel Costea (argint), George Ceparu şi Eduard Tudoran (bronz), antrenaţi de fraţii Valentin şi Georgian Anghel, sunt cei patru minunaţi sportivi ai CSM Călăraşi care au reuşit să se claseze pe podium la acest campionat. Aici s-a obţinut unul dintre cele mai bune rezultate din istoria boxului călăraşean la nivel de seniori.

Finala categoriei 64 kg, disputată între Şchiopu şi Costea, a fost un meci special atât pentru sportivi cât şi pentru antrenori, iar sentimentele trăite pe marginea ringului, când vezi că doi sportivi antrenaţi de tine sunt adversari direcţi într-un meci oficial, sunt sentimente greu de descris în cuvinte. Nu poţi să te bucuri la victorie şi nici să fii trist la înfrângere. Suntem mândri de amândoi şi vă felicităm pe toţi patru pentru această frumoasă performanţă”, spune Dumitru Chirilă, directorul CSM Călăraşi.

calarasi box

Un exemplu pentru copiii orfani

Acum, Florin este un exemplu pentru copiii aflaţi în grija statului, iar recent s-a întors de la concurs şi a sărbătorit în mijlocul lor această victorie. A fost primit cu căldură şi premiat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, a fost privit cu admiratie de copii şi întâmpinat cu multă dragoste de toţi cei prezenti. „E la început de drum, de acum înainte va începe greul pentru el, dar cu ambiţie şi determinare va reuşi să îşi îndeplinească visul - acela de a fi unul dintre marii boxeri din România. Cu muncă, sacrificiu, suferinţă şi ambiţie poate reuşi acest lucru”, spune Dumitru Chirilă.  La ultimul turneu la care a luat parte în 2016, Campionatul Mondial de Tineret de la Sankt Petersburg, Florin Şchiopu a fost învins de cubanezul Sifonte Lescaille, în turul al treilea (optimi) al competiţiei.

calarasi box

Palmares: De 7 ori campion al României-perioada 2011-2016(deşi jocă la tineret, a ieşit învingător şi l seniori)
Locul III la campionatul European de Juniori din Rusia- 2014
Multiplu câştigător al Cupei României
160 de meciuri jucate, 158 câştigate.

Vă recomandăm şi:

INTERVIU Roxana Ota, doctor în muzică, formatoare de pianişti de geniu: „Când vorbim de performanţă, nu merge cu bombonele, ci cu muncă şi dăruire”

FOTO Dascăli voluntari de dragul cărora copiii renunţă la orele de joacă pentru a face performanţă. Elev: „E concurenţă şi între învăţătoare”

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite