Copiii născuţi prematur, şansă la viaţă. Maternităţile din sudul României, dotate cu echipamente necesare supravieţuirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe maternităţi din sudul României au fost dotate cu echipamente necesare salvării de vieţi FOTO Adevărul
Mai multe maternităţi din sudul României au fost dotate cu echipamente necesare salvării de vieţi FOTO Adevărul

Organizaţia Salvaţi Copiii România a colectat în ultimii trei ani suma totală de 862.438 de euro, fonduri folosite pentru dotarea maternităţilor din România, printre care şi cea din Călăraşi, astfel încât copiii care se nasc prematur să primească asisţenţă medicală imediată şi de calitate, pentru a supravieţui.

Banii provin din redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit al companiilor. Efortul Organizaţiei Salvaţi Copiii de a spijini maternităţile în a asigura tratament medical adecvat şi imediat copiilor născuţi prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în şase ani, rata mortalităţii infantile a scăzut, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană. Astfel, în 2010, la startul programului Salvaţi Copiii de reducere a mortalităţii infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 9,8 la mia de copii născuţi vii. În doar 5 ani, ţara noastră a coborât până la o rată de de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015.


A scăzut rata mortalităţii infantile

În judeţele din sudul ţării se remarcă aceeaşi dinamică. Astfel, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii (Institutul Naţional de Sănătate  Publică, Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică), în Călăraşi, rata mortalitaţii infantile a scăzut de la 16,2 la mie, în 2014, la 12,4 la mie în 2015, cu o scădere uşor mai semnificativă în urban faţă de mediul rural. În număr absolut, vorbim despre 33 de decese în 2015, faţă de 44, în anul 2014. Comparând primul trimestru din 2016 cu cel din 2015, avem un număr mai mic de decese (şapte, faţă de nouă) şi o scădere a ratei trimestriale (12,2 versus 14.2).

”Acest progres se datorează şi felului în care companiile înţeleg responsabilitatea socială, iar instrumentul redirecţionării celor 20 de procente din venit către programe sociale le este la îndemână. O companie poate, la propriu, să salveze viaţa unor copii născuţi prematur doar făcând acest gest, care nu necesită efort, ci solidaritate şi conştientizare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

24.000 de copii, şansă la viaţă

Salvaţi Copiii a ajuns până acum în zona de sud a ţării cu 20 echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de  130.000 euro, în localităţile: Alexandria, Slobozia, Olteniţa, Călăraşi, Giurgiu şi Slatina. Pentru ca dinamica rezultatelor pozitive să fie menţinută, Salvaţi Copiii România va continua dotarea maternităţilor. Până acum, datorită investiţiilor făcute de Salvaţi Copiii România, în valoare de 8.700.000 lei, 24.000 de nou-născuţi au primit o şansă la viaţă, pentru că au primit asistenţă medicală adecvată.

Vă recomandăm şi:

Copii salvaţi. Aparatură medicală de 23.000 de euro pentru maternităţile din sudul României

VIDEO Premieră în lumea medicală: o maternitate a fost inaugurată de două ori

FOTO Maternitatea din Călăraşi, pe lista UNICEF pentru certificare ca "spital prieten al copilului"

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite