Controlul poluării. 48 milioane euro aşteaptă să fie investiţi pentru reducerea impactului nitraţilor asupra mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul proiect împotriva poluării cu nitraţi implementat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor(MMAP), numit “Controlul Poluării Agricole”, s-a derulat în perioada 2002-2007 la nivelul judeţului Călăraşi, şi a avut o valoare de 10,8 milioane de USD.

Din această sumă, un ajutor financiar nerambursabil de 5,15 milioane de USD a fost acordat de Fondul Global de Mediu (GEF), restul fiind contribuţia Guvernului României, a Consiliului Judeţean Călăraşi şi a comunelor beneficiare.
Proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” a finanţat în judeţul Călăraşi trei investiţii care sunt finalizate în prezent - platformele comunale de depozitare pentru gunoi de grajd de la Budeşti, Sohatu, şi Vasilaţi, împreună cu echipamentul necesar - încărcătoare frontale, tractoare cu remorcă, cisterne vidanjă, maşini de împrăştiat gunoi - şi europubele, în valoare de 1,26 milioane de lei prima, 1,24 milioane de lei a doua, respectiv 1,35 milioane de lei cea de-a treia.

De asemenea, au fost plantate perdele de protecţie (136.500 puieţi de salcâm) în localităţile Budeşti, Sohatu, Vasilaţi, Alexandru Odobescu, Independenţa, Lehliu, Vîlcelele, şi Dragoş Vodă.

Dezbatere publică

Pentru perioada 2016-2022, proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” dispune de o sumă totală de 48 de milioane de euro pentru investiţii la nivelul comunităţilor locale pentru reducerea poluării cu nutrienţi, cât şi pentru măsuri de consolidare a capacităţii instituţiilor cu rol în monitorizarea şi raportarea calităţii apelor. În acest sens, MMAP a organizat  miercuri, 29 iunie, o dezbatere publică la Călăraşi unde s-a analizat cadrul normativ referitor la reducerea poluării cu nitraţi, măsurile pentru prevenirea poluării, precum şi sursele de finanţare pentru investiţiile care susţin aceste demersuri. Dezbaterea  făcut parte din campania 2016 a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”
 

Vă recomandăm şi:

Poluare pe Lacul Cinciş: gunoaiele şi peturile au acoperit sute de metri pătraţi

România otrăvită. Harta poluării din România. Judeţele cu soluri toxice. INFOGRAFII

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite