Controlul poluării. 48 milioane euro aşteaptă să fie investiţi pentru reducerea impactului nitraţilor asupra mediului

Controlul poluării. 48 milioane euro aşteaptă să fie investiţi pentru reducerea impactului nitraţilor asupra mediului

Poluarea, un fenomen în atenţia autorităţilor FOTO Adevărul

Primul proiect împotriva poluării cu nitraţi implementat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor(MMAP), numit “Controlul Poluării Agricole”, s-a derulat în perioada 2002-2007 la nivelul judeţului Călăraşi, şi a avut o valoare de 10,8 milioane de USD.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Din această sumă, un ajutor financiar nerambursabil de 5,15 milioane de USD a fost acordat de Fondul Global de Mediu (GEF), restul fiind contribuţia Guvernului României, a Consiliului Judeţean Călăraşi şi a comunelor beneficiare.
Proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” a finanţat în judeţul Călăraşi trei investiţii care sunt finalizate în prezent - platformele comunale de depozitare pentru gunoi de grajd de la Budeşti, Sohatu, şi Vasilaţi, împreună cu echipamentul necesar - încărcătoare frontale, tractoare cu remorcă, cisterne vidanjă, maşini de împrăştiat gunoi - şi europubele, în valoare de 1,26 milioane de lei prima, 1,24 milioane de lei a doua, respectiv 1,35 milioane de lei cea de-a treia.

De asemenea, au fost plantate perdele de protecţie (136.500 puieţi de salcâm) în localităţile Budeşti, Sohatu, Vasilaţi, Alexandru Odobescu, Independenţa, Lehliu, Vîlcelele, şi Dragoş Vodă.

Dezbatere publică

Pentru perioada 2016-2022, proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” dispune de o sumă totală de 48 de milioane de euro pentru investiţii la nivelul comunităţilor locale pentru reducerea poluării cu nutrienţi, cât şi pentru măsuri de consolidare a capacităţii instituţiilor cu rol în monitorizarea şi raportarea calităţii apelor. În acest sens, MMAP a organizat  miercuri, 29 iunie, o dezbatere publică la Călăraşi unde s-a analizat cadrul normativ referitor la reducerea poluării cu nitraţi, măsurile pentru prevenirea poluării, precum şi sursele de finanţare pentru investiţiile care susţin aceste demersuri. Dezbaterea  făcut parte din campania 2016 a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”
 

Vă recomandăm şi:

Poluare pe Lacul Cinciş: gunoaiele şi peturile au acoperit sute de metri pătraţi

România otrăvită. Harta poluării din România. Judeţele cu soluri toxice. INFOGRAFII

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările