Consiliul Naţional al Elevilor continuă să ceară rezolvarea problemei transportului

Consiliul Naţional al Elevilor continuă să ceară rezolvarea problemei transportului

Transportul elevilor, o problemmă nerezolvată FOTO Adevărul

În cursul zilei de ieri, 26 februarie, Colegiul Naţional "Neagoe Basarab" din Olteniţa urma să găzduiască pe 26 februarie o dezbatere în cadrul căreia parlamentarii să stea la aceeaşi masă cu reprezentanţii elevilor pentru a înţelege cu adevărat problema transportului şi a conştientiza gravitatea lipsei de echitate şi incluziune din sistemul educaţional.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din păcate, invitaţia lansată anterior următorilor decidenţi: premierul României, Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, preşedinte al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, preşedinte al Comisiei de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senatul României, Liviu Marian Pop, dar şi liderii celor două grupuri parlamentare, Alfred Simonis şi Florin-Claudiu Roman, nu a fost confirmată de niciunul dintre aceştia.
 
Consiliul Naţional al Elevilor solicită factorilor decizionali de la nivel central asumare politică în ceea ce priveşte problema transportului pentru elevi, o problemă aflată într-un blocaj parlamentar, întrucât Ordonanţa de urgenţă nr. 51/2019 este în continuare în Parlament. Elevilor reprezentanţi le-a fost comunicat faptul că se doreşte organizarea unei comisii comune, care să acorde un aviz unitar. Pentru a nu tergiversa situaţia deja existentă, reprezentanţii elevilor vor lua legătura cu parlamentarii pentru a-i convinge să acorde un vot în plen miercuri, 4 martie, în Camera Deputaţilor.
 
Într-o Românie ce poartă povara unei rate de părăsire timpurie a şcolii în procent de 15,7%, departe de ţinta asumată de guvernanţi în anul 2011 pentru 2020, anume 11,3%, dar şi de media de 10,3% a Uniunii Europene din anul 2019, garantarea accesului la educaţie pentru elevii care fac naveta între domiciliu şi şcoală este crucială, iar dezinteresul celor în mâinile cărora se află puterea de decizie nu poate fi tolerat.
 
"Având în vedere tot ce se întâmplă acum pe scena politică, Consiliul Naţional al Elevilor nu poate tolera lipsa de responsabilitate din partea factorilor decizionali de la nivel central. Faptul că am obţinut aviz negativ din partea comisiei de industrii nu este suficient. Avem nevoie de voinţă politică pentru ca OUG 51/2019 să fie respinsă pe cale parlamentară, prin vot în plen, miercuri, săptămâna viitoare. Orice săptămână pierdută este o săptămână în care elevii nu pot ajunge la şcoală, o săptămână în care politicienii, reprezentanţii tuturor partidelor fără excepţie, încalcă dreptul la învăţătură garantat prin Constituţie. Politicienii pot considera că reprezentanţii elevilor le lansează un ultimatum pentru a ne răspunde la întrebarea: cum rezolvăm problema transportului elevilor?", a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: