Consiliul Judeţean Călăraşi are palat vechi de un secol. Bijuteria arhitectonică va fi reabilitată cu bani europeni

Consiliul Judeţean Călăraşi are palat vechi de un secol. Bijuteria arhitectonică va fi reabilitată cu bani europeni

Palatul Prefecturii din Călăraşi va intra în administrarea CJ

O bijuterie arhitectonică a Călăraşiului, una dintre cele mai reprezentative clădiri, este la un pas de a fi salvată de la ruină. Consilierii judeţeni au aprobat trecerea în administrare la Consiliului Judeţean a monumentului istoric, aflat în domeniul public al statului. Acum, autorităţilor locale nu le-a mai rămas decât să acceseze fonduri şi să înceapă reabilitarea.Consilierii judeţeni au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea solicitării de transmitere a Palatul Prefecturii, aflat în domeniul public al statului, din administrarea Ministerului Afacerilor Interne şi administrarea temporară a Consiliul Judeţean Călăraşi, în administrarea Consiliului Judeţean Călăraşi. Se încearcă astfel ca, prin accesarea de fonduri europene, să se demareze lucrările de reabilitare.

“Una dintre oportunităţile de finanţare din fonduri nerambursabile o reprezintă cea prevăzută prin Programul Operaţional Regional, Axa 3.1. „Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisie scăzută de carbon”- Componenta „Clădiri nerezidenţiale”. După adoptarea acestui proiect de hotărâre, preluarea Palatului Administrativ se va face pe bază de protocol, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern pentru transmiterea dreptului de administrare, iar Consiliul Judeţean Călăraşi va da în administrare gratuită Instituţiei Prefectului – Judeţul Călăraşi partea de imobil în care funcţionează în prezent”, se arată în proiectul de hotărâre de la CJ.

Clădirea cu 58 de camere

Renovat parţial, în urmă cu mulţi ani, Palatului Prefecturii i s-ar putea reda strălucirea de odinioară.
Clădirea de patrimoniu, construită în 1895,  riscă să se deterioreze pentru că nu sunt bani pentru întreţinerea reparaţiilor făcute deja, iar aripa de nord se află într-o stare avansată de degradare. Aripa de sud, în care funcţionează Prefectura, a fost reabilitată în 2008 cu bani de la Banca Mondială.
Până acum au fost cheltuiţi banii de la Banca Mondială, 4.033.700 de lei, cu aceştia fiind efectuate lucrările de consolidare ale clădirii. În momentul realizării proiectului s-a estimat că 13.101.174 de lei este suma necesară pentru realizarea reabilitării Palatului Prefecturii.

Peste 12 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor

Ultima solicitare pentru  alocarea de fonduri a fost făcută în luna septembrie 2012. În  documentul semnat de Consiliul Judeţean şi de Prefectură era menţionat faptul că mai sunt necesari 12,6 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucţie. Autorităţile călărăşene au solicitat, la acea vreme, alocarea sumei de 6,3 milioane de lei din Fondul de  rezervă al  Guvernului, pentru finalizarea modernizării şi consolidării  clădirii, pentru a nu fi periclitate lucrări executate până la acel moment.

Dar de atunci şi până în prezent, Guvernul  nu a  dat niciun ban şi lucrările, deja executate, se degradează pe zi ce trece. Clădirea a fost construită de arhitectul italian G. D. Ciconi în anul 1895. Proiectul construcţiei a fost întocmit de inginerul Socolescu, iar lucrarea în care intră şi locuinţa prefectului, astăzi sediul Institutului FORDOC, a costat 488.825 de lei. Suprafaţa construită a clădirii este de 2.517,63 metri pătraţi şi avea la data recepţiei, 21 ianuarie 1989, 58 de camere.
 

Vă recomandăm şi:

Zilele Europene ale patrimoniului, sărbătorite cu expoziţii de cusături populare, filme documentare şi picturi

VIDEO Cum au salvat autorităţile Buzăului o clădire de patrimoniu, ruinată de chiriaşii romi. Din păcate, este doar o excepţie

"Boala" lungă a clădirilor de patrimoniu din centrul vechi al Brăilei: nu au nicio şansă să fie reabilitate în viitorul apropiat

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările