Condimente care fac minuni: scorţişoara şi iuţeala ardeiului luptă cu durerea, alcoolismul şi colesterolul rău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scorţişoara, unul dintre condimentele-minune Foto:amelie.ro
Scorţişoara, unul dintre condimentele-minune Foto:amelie.ro

Trei dinte condimentele pe care le folosim destul de des în preparatele culinare fac minuni pentru organism. Aroma deosebită a scorţişoarei, mirosul înţepător al usturoiului şi iuţeala ardeiului ne ajută să scăpăm de dureri, răceli, afecţiuni digestive sau boli cardiovasculare.

Multe dintre beneficiile scorţişoarei derivă din proprietăţile antifungice, antibacteriene şi antioxidante, care pot preveni apariţia unor boli grave şi pot îmbunătaţi starea generală de sănătate. Scoarţişoara este folosită ca analgezic, ameliorând durerile de burtă şi spate, dar şi sindromul de menstruaţie abundentă. Medicii recomandă consumul de scorţişoară şi pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui. Astfel, sângele este oxigenat şi ajunge în perfectă stare la organele vitale ce ne menţin sănătatea.

În medicina chineză, spun specialiştii, scorţişoara este folosită ca remediu împotriva răcelii şi gripei, iar populaţia europeană a început să împrumute aceste obiceiuri.

“Pentru rezultate optime, amestecaţi scorţişoara cu ghimbir şi obţineţi un ceai deosebit de puternic împotriva afecţiunilor respiratorii. De asemenea, o cană de ceai cu scorţişoară calmează articulaţiile inflamate, ameliorează durerile de burtă şi previne balonarea”, spune dr. Victor Verinceanu, medic de familie.

Acest condiment este însă un excelent afrodisiac. Printre efectele sale se numără cele excitante şi stimulente nervoase, efectul încălzitor fiind însă cel mai evident.

Beneficiile neştiute ale scorţişoarei

Scorţişoara amplifică nu doar apetitul fizic, ci şi pe cel sexual, fiind din acest motiv un afrodisiac excelent, spune medicul Cătălin Luca, specialist în apifitoterapie.

Cel mai puternic antibiotic

Usturoiul este de departe cel mai puternic antibiotic natural pe care îl găsim în grădină. Leguma conţine săruri minerale, inulină, microelemente, un complex de vitamine (A, B, PP, C) şi două substanţe specifice, cu efecte antibiotice – alicina şi garlicina.

image

Consumat ca atare, tinctură sau pulbere, usturoiul este recomandat în guturai, răceli, arteroscreloză, boli reumatice, afecţiuni digestive, pneumopatii, gripă, bronşită cronică, astm, tuse, febră, hipertensiune, hipercolesterolemie, infecţii bacteriene, artroză, paraziţi intestinali, gută, meteorism abdominal, gastrite, diabet şi tulburări de ritm cardiac.

Curăţă arterele şi scade colesterolul

Efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator sunt uimitoare. Alimentează elementele vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi echilibrează tensiunea arterială. Este remediu pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau a trigliceridelor. Ardeiul iute este benefic şi pentru stomac şi tractul intestinal, deoarece ajută la eliminarea fecalelor si la vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale.

ardei www.cbsnews.com

Datorită conţinutului ridicat de betacaroten, două linguriţe de ardei iute pisat furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A cu rol important în lupta anti-infecţie şi esenţială pentru sănătatea ţesuturilor epiteliale. De asemenea, vitamina A este prima linie de apărare împotriva agenţilor patogeni, invadatori.

“Ardeiul iute tratează alcoolismul şi intoxicaţiile organismului cu alcool sau tutun, prin consumul a câteva picături de tinctură diluată în apă. De asemenea, pentru durerile de gât ardeiul iute este un remediu excelent, ca şi în cazul guturaiului şi al reumatismului”, explică dr. Cătălin Luca.  

Vă recomandăm şi:

„Usturonila“, leacul dacilor pentru dureri de cap - hreanul, o adevărată „farmacie universală“

Remedii naturiste pentru detoxifiere: cinci ceaiuri miraculoase care te ajută să-ţi purifici organismul

Planta care aduce fericirea: sunătoarea, cel mai puternic antidepresiv natural - beneficii miraculoase

„Frunza dragostei“ din grădină. Puterile magice ale leuşteanului, planta care alungă duhurile rele şi aduce iubirea

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite