UPDATE VIDEO Cod roşu de furtuni violente, cu aspect de tornadă în Bărăgan. Oamenii sunt sfătuiţi să se adăpostească, grindina a făcut prăpăd

UPDATE VIDEO Cod roşu de furtuni violente, cu aspect de tornadă în Bărăgan. Oamenii sunt sfătuiţi să se adăpostească, grindina a făcut prăpăd

Vreme extremă în Bărăgan: grindină la Ciocăneşti FOTO Facebook/CJC

Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a emis o avertizare nowcasting  de cod roşu , valabilă pentru judeţele Călăraşi şi Ialomiţa.  Conform ISU, vântul va avea viteze de 100-110 km/h, aspect tornadic şi se vor semnala averse torenţiale ce vor cumula cantităţi de 30...35 l/mp.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
 
În zonele de manifestare a fenomenelor au fost transmise mesaje de avertizare către populaţie prin sistemul RO-ALERT. La nivelul celor două judeţe au fost activate Grupele Operative ale ISU şi au fost dispuse măsuri de mobilizare imediată a forţelor şi mijloacelor de intervenţie. În mai multe localităţi ale judeţului Călăraşi(Rasa, Grădiştea, Ciocăneşti, Independenţa) o ploaie cu grindină a făcut ravagii.
 
Grindina a distrus culturile agricole FOTO Facebook/Cătălin Cojocaru
 
Conform purtătorului de cuvânt al ISU Călăraşi, plt.adj. Ovidiu Tătăranu, în acest moment nu se înregistrează situaţii deosebite în judeţul Călăraşi. Oamenii sunt sfătuiţi să ia măsuri de adăpostire şi dacă sunt în trafic să staţioneze într-o zonă sigură, nu în preajma copacilor  sau sub reţelele electrice.
 
UPDATE. Meteorologii au emis cod roşu de vijelii pentru judeţele Ialomiţa (Ciulniţa, Albeşti, Bueşti) şi Călăraşi (Dragalina, Dor Mărunt, Perişoru, Ciocăneşti, Grădiştea, Cuza Voda, Independenţa, Dragoş Vodă, Alexandru Odobescu, Vlad Ţepeş, Ştefan Vodă, Vâlcelele).
 
Potrivit ANM, se vor semnala vânt cu peste 100...110 km/h, aspect tornadic, grindină de mari, frecvente descarcări electrice, averse torenţiale ce vor cumula cantităţi de 30...35 litri/mp.
Grindină la Ciocăneşti FOTO Facebook/Cătălin Cojocaru
 
”Am emis încă de ieri informarea meteo în care s-a specificat că vor fi intervale de instabilitate atmosferică accentuată în care viteza maximă a vântului va depăşi 100-110 km/oră şi care să genereze aceste tipuri de fenomenem mai ales tornadă.
Grindină la Independenţa FOTO Facebook/CJC
 
Până la urmă aşa cum s-a întâmplat şi pe 30 aprilie, sunt fenomene de risc. Cel mai important element îl reprezintă viteza vântului”, a declarat Elena Mateescu, din cadrul ANM.
 
Vremea rea face ravagii
 
Conform meteorologilor, luni, între orele 14.00 – 23.00, în Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania, Dobrogea şi la munte, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină şi averse torenţiale. ”Îndeosebi în intervale scurte de timp se vor acumula cantităţi de apă care vor depăşi 25...35 l/mp.  Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse”, au transmis meteorologii.
  Strat de grindină de 10 cm la Independenţa FOTO Facebook/CJC
Tornada uriaşă
 
Un fenomen meteo extrem de periculos a făcut prăpăd marţi după-amiază în judeţul Călăraşi. O tornadă înspăimântătoare a lovit localitatea Drajna, în timpul unei furtuni care a spulberat Bărăganul. Un autocar cu 40 de oameni la bord a fost luat pe sus de vijelie, opt oameni fiind răniţi. Acoperişurile a 22 case au fost smulse de furtună, zeci de copaci au fost puşi la pământ, iar peste 400 de oameni au rămas fără curent electric.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: