Cinci ani de la sinuciderea Mădălinei Manole. Cum era, de fapt, „Fata cu părul de foc” - mărturia inedită a unui apropiat

Cinci ani de la sinuciderea Mădălinei Manole. Cum era, de fapt, „Fata cu părul de foc” - mărturia inedită a unui apropiat

Mădălina Manole s-a sinucis pe 14 iulie 2010 Foto:andreipartos.ro

„Ecografie pe suflet“ se subintitulează biografia semnată de profesorul călărăşean, care a reuşit s-o descifreze pe Mădălina mai bine decât membri ai familiei artistei.Profesorul Sorin Danciu este, în prezent, şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Călăraşi. Este singurul publicist care a convins-o pe artistă să i se confeseze.

Ştiri pe aceeaşi temă


Cartea „Mă cheamă Mădălina“ a fost scrisă într-un an şi are 132 de pagini, fiind publicată în 2004. La câteva săptămâni de la sinuciderea artistei, Sorin Danciu a reeditat cartea, adăugând alte pasaje, dar şi o serie de presupuneri care au dus la dispariţia“Fetei cu părul de foc”. Biograful Mădălinei Manole a răspuns la câteva întrebări pentru Adevărul, încercând să creioneze o altă faţă a Mădălinei Manole, aşa cum o ştiau prietenii. Interpreta de muzică uşoară a dispărut fulgerător la 14 iulie 2010, chiar de ziua ei de naştere, după ce a ales să se sinucidă cu Furadan, o substanţă otrăvitoare.

Adevărul: Ce v-a determinat să scrieţi o carte despre Mădălina Manole?

Sorin Danciu: Am cunoscut-o în urmă cu 22 ani, când ea avea 26 de ani. Deşi se afla pe culmea succesului, m-a impresionat printr-un bun-simţ nemăsurat, discreţie şi multă căldură sufletească. Sociabilă, comunicativă şi mereu pusă pe glume. Aveai impresia că nu oboseşte niciodată. Nu se plângea de nimic.

Cum era Mădălina Manole în particular?

Am cunoscut-o şi cu bune, şi cu rele. Mă ataşasem de ea pentru că era sufletistă, veselă şi plină de umor. Era o prezenţă agreabilă şi când nu se afla pe scenă.

Sorin Danciu şi Mădălina, în 2003, la discuţia pentru cartea despre viaţa artistei Foto:Arhivă personală Sorin Danciu

Ajunsesem să-i ghicesc starea sufletească din timbrul vocii. Ştiam că de fiecare dată când avea nevoie de un sfat, mă apela. Cartea „Mă cheamă Mădălina“, cred eu, a fost o încununarea unei cariere strălucite, un succes de care mi s-a părut firesc să se bucure toţi cei care o îndrăgeau.

Ce v-a impresionat cel mai mult la ea?

M-a marcat atunci faptul că în spatele acelei tinere numite Anca Magdalena şi cunoscută sub numele de Mădălina Manole se afla o carieră cât o viaţă de om. Avea o putere imensă de muncă şi iubea viaţa mai mult decât orice.

Prof. Sorin Danciu, biograful Mădălinei Manole Foto:I.S.

De aceea, nici nu-mi pot explica în vreun fel gestul sinuciderii. Drama ei, aşa văd eu lucrurile, o fi una de sănătate, dar cred că este şi una artistică. Eu am avut întotdeauna puterea să-i reproşez când ceva nu mergea bine. Ştia acest lucru şi mă suna.

Credeţi că divorţul de Şerban Georgescu a însemnat sfârşitul carierei?

I-am spus în repetate rânduri, înainte de a se despărţi de el, că n-o să mai aibă succes. El a creat brand-ul „Fata cu părul de foc“ şi fără el lucrurile vor fi altfel. Se pare că am avut dreptate. Atunci când un compozitor pune tot sufletul într-un artist, lucrurile devin legendare. Ei au fost făcuţi unul pentru altul.

A cântat la o nuntă chiar de ziua ei

Madălina Manole venea des la Călăraşi, nu refuza nicio petrecere şi nu avea aere de vedetă. Artista a cântat până la 6 dimineaţa, deşi era ziua ei de naştere. În urmă cu exact 13 ani, chiar în ziua în care împlinea 35 de ani, Mădălina a acceptat invitaţia de a susţine un recital la o petrecere privată la Călăraşi.
Artista a fost invitată pe 13 iulie 2002 să  cânte la nunta fiicei prof. Constantin Tudor, actualul inspector şcolar al judeţului Călăraşi.

„Şi-a aniversat 35 de ani împreună cu noi. A fost un moment de neuitat. A rămas la restaurant până la încheierea petrecerii, la 6 dimineaţa. Pentru acest lucru şi pentru faptul că a acceptat invitaţia noastră, o să-i port un respect şi o stimă deosebită“, povesteşte prof. Constantin Tudor.

Acesta spune că îşi aminteşte şi acum cu emoţie cele trei recitaluri pe care artista le-a bifat. „Toată lumea a fost încântată, iar nunta a fost una pe cinste. A cântat şi muzică populară şi s-a distrat alături de noi de parcă ne-ar fi cunoscut de cine ştie când“, a mărturisit prof. Tudor.

Fără fiţe de vedetă

Desfăşurată într-un cadru deosebit, la restaurantul de la Podul 4, la 7 kilometri distanţă de oraş, pe malul Borcei, petrecerea a reunit peste 400 de persoane  în mijlocul cărora vedeta s-a comportat normal. Prof. Tudor a mai spus că aceasta nu a vut niciun fel de pretenţii şi nu a pus nicio condiţie.

„S-a bucurat alături de noi şi n-a dat semne că nu i-ar conveni ceva. Eu am cunoscut-o prin intermediul fostului soţ, Şerban Georgescu pe care îl ştiam de când juriza la festivalul „Flori de mai“, care se desfăşoară în fiecare an în oraşul nostru. Este păcat că o mare voce, un talent deosebit a sfârşit mult prea devreme. Dumnezeu s-o odihnească în pace!“, a încheiat prof. Tudor.
 

Vă recomandăm şi:

Scrisoarea emoţionantă a celui mai mare fan al Mădălinei Manole, la 5 ani de la moartea artistei: „Vreau să ştii că nu te-am uitat şi că mi-e dor!“

Stenograme din dosarul în care a fost condamnat bărbatul care i-a vândut otravă Mădălinei Manole: „Am lucrat cu băieţii bine de tot. Sunt foarte parolişti”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările