Celebra reţetă de chec a lui Radu Anton Roman. Cum faci desertul delicios care se topeşte în gură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chec-ul cu stafide, un desert delicios FOTO bucataras.ro
Chec-ul cu stafide, un desert delicios FOTO bucataras.ro

Un desert gustos, uşor de preparat  este chec-ul cu rom, stafide şi nucă, reţeta celebră a regretatului gastronom Radu Anton Roman. Paşii pregătirii preparatului îi regăsim în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

1 kg făină

1,5 pachet unt

8 ouă

100 g stafide

1 păharel mic de rom

coaja de la 1 lămâie

praf de copt

zahăr vanilat

1 ceaşcă mare zahăr (300 g)

50 g mieji de nucă măcinaţi

Mod preparare:

•    Se freacă untul cu jumătate din zahăr şi 8 gălbenuşuri până se face pastă

•    Praful de copt se dizolvă în rom

•    Se adaugă coaja de lămâie, zahăr vanilat, romul cu praf de copt, nuca, stafide, şi se amestecă bine

•    Albuşurile se bat spumă deasă cu restul de zahăr

•    Se amestecă toate şi, încet, încet, se adaugă făina, câte un pic

•    Tăvile se tapetează cu hârtie unsă cu unt şi se umplu cu aluat

•    Cuptorul trebuie să fie încins la început şi molcomit apoi; când s-a rumenit şi a prins coajă, e gata checul, să-nceapă sărbătoarea”

Cea mai importantă lucrare a gastronomiei

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă mai recomandăm şi:

 

10 Mai, zi de sărbătoare: 140 de ani de la încoronoarea primului rege al României

 

Stagiul militar, o armă redutabilă a Kremlinului pentru reprimarea tinerilor opozanţi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite