Celebra reţetă de chec a lui Radu Anton Roman. Cum faci desertul delicios care se topeşte în gură

Celebra reţetă de chec a lui Radu Anton Roman. Cum faci desertul delicios care se topeşte în gură

Chec-ul cu stafide, un desert delicios FOTO bucataras.ro

Un desert gustos, uşor de preparat  este chec-ul cu rom, stafide şi nucă, reţeta celebră a regretatului gastronom Radu Anton Roman. Paşii pregătirii preparatului îi regăsim în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ştiri pe aceeaşi temă

Ingrediente:

 
1 kg făină
1,5 pachet unt
8 ouă
100 g stafide
1 păharel mic de rom
coaja de la 1 lămâie
praf de copt
zahăr vanilat
1 ceaşcă mare zahăr (300 g)
50 g mieji de nucă măcinaţi
 

Mod preparare:

 
•    Se freacă untul cu jumătate din zahăr şi 8 gălbenuşuri până se face pastă
•    Praful de copt se dizolvă în rom
•    Se adaugă coaja de lămâie, zahăr vanilat, romul cu praf de copt, nuca, stafide, şi se amestecă bine
•    Albuşurile se bat spumă deasă cu restul de zahăr
•    Se amestecă toate şi, încet, încet, se adaugă făina, câte un pic
•    Tăvile se tapetează cu hârtie unsă cu unt şi se umplu cu aluat
•    Cuptorul trebuie să fie încins la început şi molcomit apoi; când s-a rumenit şi a prins coajă, e gata checul, să-nceapă sărbătoarea”
 

Cea mai importantă lucrare a gastronomiei

 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă mai recomandăm şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările