Cele zece reguli pentru împărtăşanie ale părintelui Ilarion Argatu. De ce nu pot fi împărtăşite „femeile cu ruj pe buze“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Ilarion Argatu, unul dintre marii duhovnici ai României FOTO parinteleilarionargatu.ro
Părintele Ilarion Argatu, unul dintre marii duhovnici ai României FOTO parinteleilarionargatu.ro

Credincioşii care ţin post, îşi mărturisesc păcatele pot să meargă la biserică pentru a primi sfânta împărtăşanie dacă respectă câteva reguli. În cartea „Pe treptele suirii către cer”, ediţia a II-a, 2007, părintele Ilarion Argatu, unul dintre marii duhovnici ai României, îi îndeamnă pe credincioşi să ţină cont de câteva lucruri înainte şi după ce se împărtăşesc.

1. În ziua în care te împărtăşeşti, să ai grijă cum te prezinţi în faţa Sfântului Potir, cu multă sfială să te apropii, cu cutremur, cu conştiinţa împăcată şi împăcat cu toată lumea, cu canonul făcut şi cu dezlegarea duhovnicului.

2. Şi ţinuta exterioară este foarte importantă. Îmbrăcămintea să fie curată şi decentă, mai ales pentru partea feminină, care, pentru a arăta „bine” în faţa lumii, vin îmbrăcate indecent şi machiate. Este urâciune în faţa lui Dumnezeu indecenţa şi lipsa de respect faţă de lucrul cel sfânt. Sf. Ap. Pavel în Epistola I Corinteni, cap. 11, subliniază foarte precis ţinuta femeii în Biserică, citiţi acolo!

3. Astfel la Sf. Împărtăşanie nu se poate apropia femeia care pe jumătate este goală, cu rochia scurtă, cu braţele goale, cu rochia decoltată şi transparentă prin care i se văd toate formele, fiind sminteală în faţa bărbaţilor din Biserică. Femeia trebuie să aibă capul acoperit aşa cum spune Sf. Ap. Pavel ca „semn de supunere faţă de îngeri”.(I Cor.11,10)

4. Nu pot lua Sfânta Împărtăşanie femeile cu ruj pe buze. Rujul fiind fabricat din grăsimi animale rămâne pe linguriţa de împărtăşanie, se introduce în Sfântul Potir şi se amestecă cu Sfânta Împărtăşanie, fiind această o greşeală de moarte, făcându-te vinovat de Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos şi se scârbeşte de el Duhul Sfânt din Sfânta Împărtăşanie. Ţinuta aceasta îl jigneşte pe Dumnezeu care te-a creat şi ţi-a dat frumuseţe fizică, de care tu te faci nemulţumită. Pângărirea pe care o fac femeile fardate şi cu ruj pe buze se extinde batjocorind toată Biserica, lăsând rujul de pe buze pe icoane, pe Sfânta Evanghelie, pe Sfânta Cruce, pe care le sărută. Faptul că se rujează în post nu este semn de smerenie, ci de trufie, deci nu face un post smerit.

Să nu dormi!

5. În ziua când te-ai împărtăşit să ai mare grijă, să nu pierzi Sfânta Împărtăşanie. Să nu scuipi, să ai grijă ce mănânci, să ai grijă şi cât mănânci, ca nu cumva să-ţi fie rău. Să nu mănânci ceva murdar sau ceva spurcat.

6. În ziua când te-ai împărtăşit să stai liniştit să te rogi şi să citeşti din cărţile sfinte, mulţumind lui Dumnezeu pentru Sfinţenia care ţi-a dăruit-o.

7. Să nu dormi ca nu cumva vrăjmaşul să te ispitească în vis şi să te pângăreşti prin somn în ziua când te-ai Împărtăşit.

8. Sfânta Împărtăşanie  este  foc  pentru  cei ce o primesc cu nevrednicie, îi arde Flacăra Duhului Sfânt, de aceea unii după Sfânta Împărtăşanie se îmbolnăvesc sau le vin primejdii de moarte.

9. Preotul nu poate da Sfânta Împărtăşanie credinciosului s-o ducă acasă pentru a se împărtăşi singur ulterior. Preotul care face acest lucru se face vinovat de înstrăinarea Trupului şi Sângelui Mântuitorului Hristos care i s-a încredinţat la hirotonie.

10. Pentru cei ce sunt pe patul de moarte se poate duce preotul cu Sfânta Împărtăşanie la patul celui bolnav şi pentru pericolul de a nu muri fără Sfintele Taine îl poate împărtăşi chiar dacă acesta a mâncat şi chiar dacă nu a împlinit canonul.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite