Cele mai gustoase reţete pentru postul Paştelui. Cum să faci preparate delicioase cu ingrediente sănătoase şi ieftine
0E nevoie doar de puţină imaginaţie pentru ca postul să fie ţinut mai uşor. Preparatele care nu conţin carne iau un timp mai redus de pregătire, sunt mult mai sănătoase şi ajută la detoxifierea organismului. Mai mult decât atât, sunt şi foarte gustoase.
În general, în vechime, postul era mult mai aspru decât în prezent. Toate zilele erau de ajunare, adică abţinere completă de la orice mâncare şi băutură până în ceasul al nouălea din zi, spre seară. Exceptate de la ajunare erau doar zilele de sâmbătă şi duminică. În prezent, gospodinele inventează fel de fel de reţete pentru a trece cu bine peste perioada de post. Iată un meniu simplu, pentru toate buzunarele, foarte gustos, săţios şi care ia puţin timp de pregătire.
Ciorbă de sfeclă roşie
Ingrediente:
500 gr. sfeclă roşie
500 gr. cartofi
2 morcovi
2 păstârnaci mici
3 cepe medii
2 ardei graşi (roşu şi verde)
o legătură mare de leuştean
o legătură mică de pătrunjel
4 linguri de ulei de măsline
500 ml. borş de casă
Toate legumele se taie mărunt apoi se pun la sotat puţin, doar până devin sticloase ceapa şi ardeiul. După câteva minute se adaugă morcovul, păstârnacul şi cartofii lăsându-se aşa încă cinci minute. Într-o oală de ciorbă se fierb doi litri de apă, după care se adaugă legumele sotate.
Se adaugă şi sfecla rasă pe răzatoarea de mere, se acoperă oala şi se lasă să fiarba în voie. Un secret al reţeţei, aşa cum ni-l împărtăşeşte Gela Dumi, învăţătoare, din comuna Unirea, şi pasionată de arta culinară tradiţională, este sfecla nefiartă. “Se opreşte puţină crudă pe care o veţi folosi la final pentur a da un aspect savuros ciorbei.
După ce au fiert zarzavaturile câteva minute, turnaţi peste sfecla oprită (crudă) un polonic de supă din oala şi lasaţi-o în aşteptare până către final. Sfecla îţi va revarsa frumuseţea de culoare în lichidul respectiv”, povesteşte gospodina pe blogul său culinar, “Cufărul cu bucurii”.
Între timp, verificaţi gradul de fierbere al zarzavaturilor, potriviţi de sare şi când este totul fiert se adaugă borşul. Se lasă să dea în câteva clocote şi cu două minute înainte de final se adaugă în oala cu ciorbă şi zeama colorata din castronul în care s-a oprit sfecla. Veţi fi încântaţi să constataţi efectul acestui “tips” în momentul servirii ciorbei. Când se stinge focul se adaugă în oală, jumătate din verdeaţă, restul în momentul servirii.
Sarmale cu ciuperci
Ingrediente:
500 gr. ciuperci
500 gr. orez
2 morcovi medii
4cepe
foi de varză murată
6 linguri de ulei
pastă sau sos de roşii
mărar verde şi pătrunjel
piper proaspăt măcinat, cimbru uscat, sare
Se toacă ceapa, se rade morcovul mărunt, ciupercile se toacă şi ele, orezul se spală, foile de varză se ajustează în funcţie de mărimea dorită a sarmalelor. Se rumeneşte puţin ceapa, se adaugă şi morcovul, iar după câteva minute se pun şi ciupercuţele. Se lasă câteva minute la sotat, până se evaporă apa. Se adaugă orezul şi 50 ml apă şi se mai fierbe totul câteva minute. Se opreşte focul şi se lasă acest amestec la răcorit un sfert de oră.
Apoi se adaugă sosul/pasta de roşii, piperul, cimbrul, verdeaţa tocată mărunt, sarea, în cantitate mică, fiindcă varza este acră, aveţi grijă! Se omogenizează bine acest amestec şi se începe înfăşurarea sarmalelor, punând deasupra frunzei de varză câte o linguriţă de compoziţie cu orez&ciuperci.
Când sunt gata înfăşurate toate sarmalele, se aşază într-o oală. Se presară printre ele boabe de piper, foi de dafin şi se toarnă după fiecare rând câte doua linguri de sos de roşii. Se acoperă cu un strat de varză tocată, crenguţe de cimbru şi se fierb la foc potrivit aproximativ o oră.
Tarta cu mere, nuci si prune uscate
Ingrediente:
500 gr. foietaj
700 gr. mere
200 gr. prune uscate
200 gr. miez de nucă
150 gr. zahăr
o linguriţă scorţişoară
optional: o lingură de miere pentru uns
Se dă drumul la cuptor şi se setează la 180 de grade. Se curăţă merele de coajă, se rad şi se călesc împreună cu scorţisoara şi zahărul, până se evaporă sucul lasat. Se lasă să se răcească. Între timp se toacă miezul de nucă şi prunele uscate. Se întinde aluatul de foietaj, dezgheţat în prealabil, la temperatura camerei. Se taie în funcţie de forma de copt, ţinându-se cont să se lase o rezervă de 2 cm de jur împrejur, pentru a fi ridicat aluatul şi pe pereţii tăvii. Se trece la montarea tartei. Se căptuşeşte forma cu hârtie de copt şi se aşază foaia de aluat astfel încât să fie aluat şi pe pereţii tăvii. Se presară o mână de miez de nucă pe suprafaţa foii.
Apoi se pun straturi subţiri de mere, peste care se adaugă prunele tocate. Deasupra tartei se poate face un grilaj din resturile rămase de la decuparea aluatului sau dacă vreţi să fiţi în trend, decupaţi niste floricele, că doar e primăvară! Se mai presară nucă printre floricele şi din acest moment tarta este gata de introdus la cuptorul preîncălzit. Se coace aproximativ 25/30 de minute, la 180 grade, până se rumenesc frumos motivele decorative. Se scoate din cuptor şi se ung cu miere de albine motivele decorative pentru luciu! Opţional se pot adăuga şi fructe de pădure: zmeură sau mure.
Vă recomandăm şi:
Cum se prepară adevărata pastă de roşii. Secretul celei mai bune reţete de bulion, fără conservanţi