Cel mai puternic antioxidant, interzis copiilor. Cum luptă zmeura cu cancerul şi reduce riscul unui avort spontan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zmeura, un fruct cu numeroase beneficii pentru sănătate Foto:culinar.ro
Zmeura, un fruct cu numeroase beneficii pentru sănătate Foto:culinar.ro

Considerată a fi de trei ori mai puternică la capitolul antioxidanţi decât căpşuna, parfumata zmeură este fructul care ţine departe cancerul, ne întinereşte, menţine inima sănătoasă şi întăreşte sistemul imunitar. Cu toate acestea, nu este indicată copiilor cu vârsta sub un an pentru că are risc alergen ridicat.

Zmeura conţine mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, toate în forme uşor asimilabile, vitaminele A, B1, B2, D şi P, dar mai ales vitamina C. Specialiştii spun că fructul este bogat în acid elagic, un compus fenolic care ajută la prevenirea cancerului, inhibă creşterea celulelor canceroase şi opreşte dezvoltarea anumitor forme de cancer.

De asemenea, zmeura conţine antioxidanţi puternici, cum ar fi vitamina C, quercetina şi acidul galic. Medicii spun că, pe lângă toate aceste beneficii, putem avea neplăceri, dacă nu ţinem cont de câteva sfaturi. Mămicile cu copii mai mici de un an trebuie să manifeste precauţia în introducerea zmeurei în alimentaţie. Ca orice alt fruct, şi zmeura dă reacţii alergice.

“Fructele cu grad alergenic crescut în rândul copiilor sunt căpşunele, kiwi, mure, zmeură, caisele, piersicile, în special fructele cu puf şi seminţe, dar si cele din categoria citricelor. Aceste fructe nu trebuie introduse în alimentaţia copilului mai devreme de un an, deoarece sistemul imunitar şi cel digestiv nu sunt complet dezvoltate”, spune dr. Daniela Cantaragiu.



Care sunt simptomele şi cum se manifestă

Manifestările alergiei la fructe apar aproape imediat după ce copilul a mâncat respectivul aliment. Simptomele variază de la reacţii uşoare ca iritaţii locale (pustule) în zona pe care a atins-o fructul (în zona gurii) până la reacţii moderate ca: urticarie, iritaţii ale pielii, diaree, greaţă, vărsături, rinită alergică,conjunctivită alergică, crampe abdominale sau stomacale.

calarasi zmeura

În cazuri foarte severe copilul poate intra în şoc anafilactic. Aceasta este o reacţie gravă a organismului la factorul alergenic care implică: umflarea gâtului sau limbii, dificultati de respiratie (gâfăială, imposibilitatea de a respira - hipoxie), scăderea tensiunii arteriale etc. Riscul este foarte mare dacă nu se acţionează la timp.

"Tratamentul constă în administrarea de antialergice şi antihistaminice, medicamente ce pot fi prescrise numai de medic. Este foarte important un consult de specialitate, pentru ca altfel se pot masca anumite simptome de debut ale unei alergii severe, care poate avea ulterior consecinţe grave. Bineînţeles că persoanele alergice la fructe şi legume trebuie să urmeze o dieta restrictivă, adică sa nu mai consume acele produse care le fac rău”, spune Daniela Cantaragiu.  

Alergia apare atunci când un aliment care generează o reacţie alergică este ingerat pentru prima dată. Sistemul imun nu recunoaşte substanţa respectivă şi o consideră străină (alergen).

calarasi zmeura

Drept urmare, spun specialiştii, organismul reacţionează prin formarea de anticorpi specifici împotriva alimentului respectiv. În momentul în care acel aliment este din nou consumat, anticorpii atacă alergenul, eliberând histamine şi alte substanţe chimice care provoacă simptomele unei reacţii alergice.

Protejează vasele de sânge

Zmeura este un fruct recomandat în curele de slăbire, pentru că este săracă în calorii şi bogată în fibre, care scad nivelul colesterolului şi protejează vasele de sânge de depunerile de grăsime.

calaarsi zmeura

Există studii care arată că beneficiile consumului de zmeură există şi în ceea ce priveşte fertilitatea atât în cazul femeilor, cât şi în cazul bărbaţilor. Acest lucru este dat de nivelul crescut de vitamina C, dar şi de magneziu. Zmeura, prin antioxidanţii săi, protejează sperma, ajută în procesul de concepţie. Consumul de zmeură poate reduce riscul unui avort spontan.   

Dă strălucire tenului

Coloranţii care dau culoarea zmeurei stimulează producerea de colagen, dau strălucire tenului şi întârzie apariţia ridurilor. De asemenea, aceeaşi coloranţi, care poartă denumirea de antocianine, ajută organismul să elimine bacterii şi ciuperci care se pot dezvolta pe piele. Astfel, consumul de zmeură poate preveni apariţia coşurilor.  



Zmeura conţine substante cum ar fi flavonoidele şi fitochimicalele care contribuie la prevenirea apariţiei multor boli. Fructul are în compozitie substante care ajuta la preîntâmpinarea infecţiilor vezicii urnicare prin împiedicarea aderenţei bacteriilor la celulele care căptuşesc pereţii tractului urinar.

calarasi zmeura
calarasi zmeura

Cercetătorii au identificat numeroşi compuşi în fructele de pădure (zmeură, afine, mure, căpşuni) care ajută la diminuarea riscului unei persoane de a fi afectată de mai multe tipuri de cancer şi boli cardiovasculare.

Vă recomandăm şi:

Beneficiile şi riscurile smochinelor, fructul regilor, care previne cancerul - recomandările medicilor

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Alimentul-minune care prelungeşte viaţa şi nu cade greu la stomac. Cinci motive să consumi ciuperci, înlocuitorul cărnii

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite