Cel mai mare spital de urgenţă din Bărăgan aşteaptă anestezist. O doctoriţă şcolită la Paris, interesată de job

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare spital de urgenţă din Bărăgan, care în acest moment funcţionează doar cu un anestezist, va avea medic pentru şefia secţiei ATI. Până atunci însă, în spital lucrează doar câteva ore pe zi specialistul care a ieşit la pensie la 1 august.


Deşi în ultimii ani, 7 anestezişti, dintre care 4 bulgari , au trecut prin spitalul de pe malul Borcei, în prezent situaţia este critică. Mangerul instituţiei spune însă că lucrurile vor intra în normal peste puţin timp. “Avem un contract încheiat cu un medic care şi-a terminat rezidenţiatul la Paris pe specializare ATI, dar mai durează până emite Ministerul Sănătăţii documentul, poate 2-3 luni, ea fiind, deocamdată, medic specialist. Dacă vine această doctoriţă, ea va coordona această secţie de ATI. Discuţii mai sunt şi cu un medic basarabean şi, în acest fel, lucrurile s-ar rezolva pe ATI”, a precizat dr. Dan Romulus Şerban, şeful unităţii medicale.

Unitatea ar putea fi declasificată

Dacă medicii nu vin cel mai mare spital din Bărăgan va fi în impas. Astfel, unitatea medicală riscă să piardă o parte din angajaţi, conducerea fiind obligată să recurgă la concedieri, dar şi bani de la buget.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Călăraşi, dr. Dan Romulus Şerban, spune că încearcă să rezolvate situaţia. “Dacă specialitatea Anestezie-Terapie Intensivă nu va fi asigurată există şi riscul ca spitalul să fie declasificat, ceea ce înseamnă reduceri salariale cu 15%, angajaţi concediaţi şi bani mai puţini de la buget, aproximativ 10 miliarde lei vechi”, a explicat şeful spitalului.

Spitalul a fost clasificat în martie 2013 pe nivelul III de competenţă, după ce a îndeplinit o serie de criterii impuse de Ministerul Sănătăţii. Conform legii, Clasa a III-a, de competenţă medie, reprezintă unităţile care deservesc raza judeţului şi, în mod excepţional, judeţele limtrofe. Sunt incluse aici şi spitalele judeţene de urgenţă neclinice care nu sunt în centre universitare.

Situaţie disperată

Dr. Aura Lucica Farkaş, fostul şef al Secţiei de Terapie Intensivă a ieşit la pensie, la 1 august, însă continuă să vină la spital. Situaţia este una , de-a dreptul disperată, iar conducerea unităţii medicale trebuie să găsească o soluţie pentru a nu pune în pericol viaţa pacienţilor.
Cea mai gravă problemă o reprezintă urgenţele medicale, atunci când se impune o intervenţie chirurgicală, iar anestezistul lipseşte. Dacă nu se va găsi o rezolvare, cazurile vor fi direcţionate către Capitală, lucru care înseamnă ore pierdute pe drum cu pacientul în stare critică.

„Mi-am îndeplinit misiunea”

Deşi a fost singurul medic anestezist din oraş, Lucica Farkaş recunoaşte că nu a obosit niciodată şi a continuat să vină în fiecare zi la acelaşi loc de muncă peste 20 de ani. „Tinerii nu mai sunt motivaţi să vină în provincie, deşi avem o secţie modernă şi bine dotată. Specializarea pe anestezie este foarte căutată în străinătate, iar mulţi aleg să plece din ţară. Este păcat că nu ştim să-i convingem pentru a face carieră acasă“, spune medicul. Eforturile şi orele de nesomn, povesteşte dr. Farkaş, sunt compensate de reuşitele medicale pe care le înregistrează cu fiecare caz. „Când pot să redau zâmbetul unui pacient, sa-l readuc la viaţă, simt că mi-am îndeplinit misiunea. Când pacientul îşi aduce aminte şi trece să-mi spună un simplu „mulţumesc“, atunci mă copleşeşte bucuria“, spune medicul.

Doctoriţa de nota 10

La 1 august, dr. Farkaş a încheiat o carieră deosebită de peste 35 de ani, în slujba oamenilor. Călărăşeancă get-beget, născută pe 2 august 1950, Lucica Farkaş şi-a continuat studiile după absolvirea liceului „Mihai Eminescu“ din oraş, în perioada 1970-1976  la Facultatea de Medicină pediatrică din cadrul Universităţii "Dr.Carol Davila", obţinând nota 10 la examenul de diplomă. Aşa cum se obişnuia în acele vremuri a fost repartizată la dispensarul comunal Dudeşti din judeţul Brăila, unde a foat medic-şef dispensar rural în perioada 1976-1979 .

Din anul 1979 şi până în anul 1982, în urma unui concurs la care a fost admisă, a urmat cursurile de specializare în anestezie-terapie intensivă la Clinica universitara Fundeni Bucureşti. „În anul 1982 am absolvit cursurile de specializare şi, după susţinerea exame¬nului de specializare, am revenit în oraşul natal împreună cu soţul, ing. Ştefan Farkaş, cu care m-am căsătorit în 1979“, a precizat medicul anestezist.

Multă dragoste şi profesionalism

Despre pasiunea sa de-o viaţă, anestezia, spune că este una dintre cele mai complete şi complexe specializări. “Trebuie să ai noţiuni din toate domeniile pentru a face faţă provocărilor. Aici, pe lângă profilul deosebit de greu şi responsabilitatea maximă, trebuie să dedici multă dragoste şi profesionalism pacientului critic. Eforturile se fac, atât în timpul zilei, cât şi al nenumăratelor ore de gardă pe care le-am efectuat, de multe ori, fără să-mi protejez sănătatea”, spune medicul.
 

Vă recomandăm şi:

Singurul spital de psihiatrie din Bărăgan a fost modernizat după 40 de ani. La Săpunari, bolnavii au condiţii de lux

Modernizare cu fonduri Regio la Lehliu. S-a inaugurat cel mai modern spital din Bărăgan, o investiţie de 10 milioane lei

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite