Cel mai mare spital din Bărăgan caută director medical. Postul de manager, ocupat provizoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele se ţin lanţ la cel mai mare spital de urgenţă din Bărăgan. Cu un manager interimar de o lună, pentru că nimeni nu s-a arătat interesat să participe la concursul organizat pe 12 decembrie, unitatea medicală a rămas şi fără director medical. Conf. univ. dr. Laurenţiu Beleşică şi-a încheiat contractul de 6 luni pe malul Borcei.



Astfel, spitalul caută acum oameni la conducere pentru rezolvarea neajunsurilor cu care se confruntă.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă, l-a numit manager pentru Silviu George Didilescu, după ce, pe 4 decembrie, mandatul actulului şef, ec. Camelia Ghiveciu, a expirat.  Ca să nu existe niciun fel de interpretări, având în vedere că Ghiveciu îşi depuse dosarul(n.r: respins între timp pentru că nu a respectat criteriile stabilite de lege), conducerea CJ nu a mai prelungit mandatul.

“Am încredere că noul manager interimar, Silviu George Didilescu, va gestiona cu maximă responsabilitate problemele curente ale spitalului, dar şi organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de manager care va avea loc începând cu data de 12 decembrie 2016”, spunea şeful CJ. Concursul nu a mai avut loc deoarece Camelia Ghiveciu fusese singurul candidat pentru examen, iar dosarul i-a fost respins.

Didilescu, la interimat

Acum, postul este ocupat interimar de Silviu George Didilescu, de 49 de ani. Acesta a absolvit Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar, Bucureşti (2009), Institutul Naţional de Administraţie (2008) şi Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport – Facultatea de Kinetoterapie (1997). Didilescu a anunţat acum că va căuta un  doctor pentru a-l aduce în postul de director medical, ocupat până săptămâna trecută de conf.univ.dr. Laurenţiu Beluşică, omul care anunţase schimbări radical în spitalul din Călăraşi şi care dorea să schimbe faţa unităţii medicale, aducând personal de specialitate şi introducând modalităţi de lucru ca şi în străinătate. Totodată, acesta a reuşit să se implice şi într-un scandal cu fostul manager, Camellia Ghiveciu pe care a a acuzat-o că l-a lăsat fără birou şi secretară.

Scoaterea la "licitaţie" a medicului de gardă

Acesta anunţase că va rezolva şi problema lipsei de personal. Laurenţiu Beluşică a anunţase că vrea să aplice o metodă folosită des în străinătate: scoaterea la licitaţie a serviciului „medic de gardă“.

Ideea i-a venit medicului chirurg Beluşică, după ce a văzut „pe viu“ acest lucru în Anglia. El a explicat însă  că iniţiativa de la Călăraşi s-a lovit de refuzul Direcţiei de Achiziţii din Ministerul Sănătăţii, care a invocat faptul că acest lucru nu este prevăzut în lege. Pentru spitalul din Călăraşi, ar fi putut fi scoase la licitaţie serviciile de gardă pentru şapte specialităţi: obstetrică-ginecologie, ATI, pediatrie, neonatologie, psihiatrie, neurologie şi cardiologie.

Dr. Beluşică spunea că cheltuielile sunt identice sau poate chiar mai mici decât în cazul unui medic angajat pe post. „Mi se pare firesc ca un spital privat, care are medici buni, să poată ajuta şi alte unităţi. Poate sunt zile în care nu au pacienţi acolo, iar eu, la Călăraşi, am nevoie ca să-mi acopăr nişte gărzi. În străinătate, metoda se numeşte «locum», adică «a ţine locul». Vom face în continuare toate demersurile, chiar dacă asta ar însemna modificări la Legea Sănătăţii. Totul este în beneficiul pacientului“

Pachet de măsuri pentru eficientizarea activităţii

De altfel, în vara anului trecut, un pachet de măsuri menit să asigure eficientizarea activităţii în spital, dar să atragă şi specialişti pentru completarea deficitului de medici a fost aprobat de consilierii judeţeni. La propunerea medicului Beluşică, Consiliul Judeţean a anunţat că se implică mai mult pentru susţinerea celui mai mare spital din Bărăgan.
Concret, întreg personalul medical va avea acces neîngrădit la literatura ştiinţifică de specialitate, mai exact la acea informaţie medicală indispensabilă efectuării unui act medical de înaltă calitate. De asemenea, cadrele medicale vor avea acces gratuit la cursurile de formare profesională continuă, vor beneficia de  abonamente lunare pe care le va face spitalul atât la reviste ştiinţifice online, cât şi la reviste din domeniul medical în format tipărit.

Se dau case gratis

Mai mult, fiecare medic din cadrul unei secţii va putea participa gratuit, prin rotaţie sau în funcţie de disponibilitate, la un congres în ţară şi la un congres în străinătate, în fiecare an. În mod firesc, spun reprezentanţii spitalului, medicii care vor solicita participarea la un congres în străinătate vor trebui să cunoască limba engleza la nivelul B2.
Pentru medicii care doresc să vină din Bucureşti să lucreze la spitalul din Călăraşi, dar nu doresc să facă naveta zilnic cu microbuzul, Spitalul Judeţean Călăraşi, cu sprijinul şi implicarea directă a Consiliului Judeţean, vor oferi medicilor locuinţe de serviciu. În acest sens, directorul medical a propus şi a obţinut acordul consilierilor judeţeni pentru achiziţia unor apartamente: „Vrem să le dăm locuinţe mobilate şi amenajate”, a susţinut directorul medical dr. Laurenţiu Beluşică.
 

Vă recomandăm şi:

Propunerea care ar putea stopa problema lipsei medicilor: directorul spitalului din Călăraşi vrea să scoată la licitaţie posturile neocupate

„Memorandumul de la Călăraşi – cu degetul pe rană!”. Soluţii pentru reformarea sistemului medical, de ce trebuie plătiţi toţi medicii la fel

Cel mai mare spital din Bărăgan caută voluntari. 11 călărăşeni ajută deja bolnavii, ce condiţii se impun

Cum vrea Spitalul din Călăraşi să atragă medici: acces liber la literatură ştiinţifică şi congres, masă şi casă gratis

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite