Cel mai ieftin aperitiv: cum faci chiftele din cartofi. Secretul unui preparat gustos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preparat ieftin şi rapid e chifteaua din cartofi pe care orice gospodină a gătit-o cel puţin o dată. Cu multă verdeaţă, cu brânză de vaci ori telemea, deliciosul aperitiv este simplu, gustos şi sănătos. Reţeta chifteluţelor din cartofi o regăsim în lucrarea celebrului gastronom Radu Anton Roman, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia).

Iată ce scria autorul despre acest fel de mâncare: „Cel mai la îndemână şi mai răspândit surogat de chifteluţe (dac’ar stii sarazinii ce-am facut noi din chiofte-ul lor!), o minciunică placută şi cu miros bun, dar mai ales cu gust parşiv, de bună seama la fel de bun pe cât cel din carne, dar parcă mai fraged, mai subtil.

Dacă telemeaua e destul de sărată, lucrătura seacă cere, după o ţuică, vin sprinţar, alb, ori o bere rece şi multă.

Ingrediente:

Cu brânză de vaci:
500 g cartofi
2 ouă
200 g brânza de vaci
150 g făină
untdelemn pentru prăjit
sare
mărar (merge şi uscat)

Cu telemea:
1 kg cartofi
2 ouă
300 g telemea
piper
200 g mălai
100 ml ulei
1 legătura de mărar

Mod preparare:

Cu brânză de vaci:
Taină: Puneţi la orice chiftele, verdeaţă multă, tocată - mărar, pătrunjel, ceapă şi usturoi verde, chiar lobodă sau salată verde - şi veţi reuşi, şi chiftelele, şi în viaţă.
•    Se fierb cartofii, se curăţă, se rad fin.
•    Se amestecă ouăle, făina, brânza, sare, mărar, alte verzituri.
•    Se formează chifteluţe cât nuca, turtite, care se prăjesc în ulei
•    Ca aperitiv se oferă cu tuică (iarna, neapărat fiartă), telemea sau cascaval ras şi smântână, dar e şi o excelentă garnitură.
 
Cu telemea:
•    Cartofii se fierb bine şi se curăţă
•    Se toaca mărarul
•    Se frământă cartofii cu brânza, piperul, ouăle şi mararul (sau şi alte verdeţuri)
•    Se formează chiftele, se tăvălesc prin mălai
•    Se prăjesc în ulei incins
•    Se oferă cu smântână.“

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm şi:

Cum faci mămăliga perfectă. Secretul celui mai popular aliment, cât o fierbi şi ce pui în ea ca să iasă delicioasă

Mâncare de gutui cu carne, o reţetă delicioasă de toamnă

Cea mai uşoară reţetă. Cum se face mujdeiul, cel mai bun sos de usturoi, nelipsit de lângă peşte şi friptură

Viaţa grea a ţăranului din Bărăganul interbelic: mânca mămăligă, spăla rufe la râu şi era măcinat de tuberculoză

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite