Cel mai gustos preparat. Cum faci salata de vinete delicioasă, de ce trebuie spălată ceapa după ce ai tocat-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dalata de vinete, un preparat delcios FOTO Shutterstock
Dalata de vinete, un preparat delcios FOTO Shutterstock

Nelipsite vara de pe mesele românilor, delicioasele vinete pot fi preparate în felurite moduri: tocate şi puse la congelator, vinete sărate la borcan, salată de vinete şi zacuscă, vinete împănate în suc de roşii, în ulei. De departe, preferata românilor rămâne salata.

Reţeta preparatului o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)

1 pahar untdelemn

1 ceapă roşie

1 lingură oţet mere 

2 roşii coapte

 sare, piper, după voie 

Mod de preparare:

„Se pun vinetele la fript pe foc viu, pe toate părţile, până se-nmoaie. Se curăţă imediat de cojile arse, se sărează şi se pun la scurs, pe un tocător înclinat, cel puţin 1 ceas. Se toacă mărunt ceapa, se spală iute într-un şuvoi de apă rece (să-i iasă amăreala oxidată) se scurge bine de tot. Se amestecă ceapa cu oţetul. Se toacă vinetele pastă, apoi pasta asta se freacă cu ulei, puţin câte puţin, până se-ntăreşte şi se face spumoasă. Se adaugă sosul de ceapă cu oţet. Se ornează cu felii de roşii”, precizează autorul în lucrarea sa, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

De asemenea, în salată, se mai pot adăuga 1-2 linguri smântână şi 3-5 căţei de usturoi pisaţi.” Vinetele scurse şi tocate se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenuşuri de ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi”, reise din lucrarea regretatului gastronom.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm să citiţi şi:

Viteza şi direcţia vântului pot face diferenţa în cazul unui accident nuclear în Ucraina

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski, supărat pe oficialii săi: „Este iresponsabil să divulgi informaţii despre planurile noastre pentru titluri zgomotoase“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite