Cel mai gustos aperitiv: Cum faci chiftele savuroase din cartofi, ingrediente secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiftele din cartofi, un aperitiv delicios se prepară rapid cu ingrediente puţine şi ieftine.  Reţeta chifteluţelor din cartofi o regăsim în lucrarea celebrului gastronom Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Cu multă verdeaţă, cu brânză de vaci ori telemea, deliciosul aperitiv este simplu, gustos şi sănătos

Iată ce scria autorul despre acest fel de mâncare:

„Cel mai la îndemână şi mai răspândit surogat de chifteluţe (dac’ar şti sarazinii ce-am facut noi din chiofte-ul lor!), o minciunică placută şi cu miros bun, dar mai ales cu gust parşiv, de bună seama la fel de bun pe cât cel din carne, dar parcă mai fraged, mai subtil. Dacă telemeaua e destul de sărată, lucrătura seacă cere, după o ţuică, vin sprinţar, alb, ori o bere rece şi multă.

Ingrediente:

Cu brânză de vaci:

500 g cartofi

2 ouă

200 g brânza de vaci

150 g făină

untdelemn pentru prăjit

sare

mărar (merge şi uscat)

Cu telemea:

1 kg cartofi

2 ouă

300 g telemea

piper

200 g mălai

100 ml ulei

1 legătura de mărar

Mod preparare:

Cu brânză de vaci:

Taină: Puneţi la orice chiftele, verdeaţă multă, tocată - mărar, pătrunjel, ceapă şi usturoi verde, chiar lobodă sau salată verde - şi veţi reuşi, şi chiftelele, şi în viaţă.

•    Se fierb cartofii, se curăţă, se rad fin.

•    Se amestecă ouăle, făina, brânza, sare, mărar, alte verzituri.

•    Se formează chifteluţe cât nuca, turtite, care se prăjesc în ulei

•    Ca aperitiv se oferă cu tuică (iarna, neapărat fiartă), telemea sau cascaval ras şi smântână, dar e şi o excelentă garnitură.

Cu telemea:

•    Cartofii se fierb bine şi se curăţă

•    Se toaca mărarul

•    Se frământă cartofii cu brânza, piperul, ouăle şi mararul (sau şi alte verdeţuri)

•    Se formează chiftele, se tăvălesc prin mălai

•    Se prăjesc în ulei incins

•    Se oferă cu smântână“.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite