Cel mai frumos palat din Bărăgan trece în administrarea Consiliului Judeţean. Monumentul va fi salvat cu bani europeni

Cel mai frumos palat din Bărăgan trece în administrarea Consiliului Judeţean. Monumentul va fi salvat cu bani europeni

Palatul Prefecturii va fi reabilitat FOTO Adevărul

Una dintre cele mai preţioase clădiri de patrimoniu din Călăraşi este tot mai aproape de reabilitare. Aleşii locali au votat trecerea monumentului istoric în administrarea Consiliului Judeţean, condiţie impusă pentru a putea fi accesate fonduri europene.Încă de la sfârşitul anului trecut, preşedintele Consiliului Judeţean(CJ) Călăraşi, Vasile Iliuţă, a anunţat că demersurile pentru preluarea Palatului Prefecturii sunt în grafic.

“De la Ministerul Administraţie şi Internelor (MAI) s-a deplasat o echipă pentru a face o evaluare concretă a terenului, întrucât în documentele aflate la MAI există un hectar în plus în ceea ce priveşte suprafaţa aferentă Palatului Prefecturii, iar în documentele noastre acel hectar este în minus. CJ a realizat Cartea Funciară a clădirii şi urmează să identificăm toate soluţiile viabile  pentru preluarea acestei clădiri de patrimoniu a judeţului Călăraşi, în vederea integării acesteia într-un amplu proiect de modernizare urbană a centrului civic al municipiului”, spunea Vasile Iliuţă. Recent, în şedinţa Consiliului Judeţean a fost aprobată transmiterea în administrarea instituţiei a imobilului.

După ce în urmă cu mulţi ani a fost modernizată parţial, iar apoi a fost lăsată de izbelişte, clădirea va fi salvată de la ruină. “Una dintre oportunităţile de finanţare din fonduri nerambursabile o reprezintă cea prevăzută prin Programul Operaţional Regional, Axa 3.1. „Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisie scăzută de carbon” – Componenta „Clădiri nerezidenţiale”, se arată în proiectul de hotârâre.

Clădirea cu 58 de camere

Clădirea de patrimoniu, construită în 1895,  riscă să se deterioreze pentru că nu sunt bani pentru întreţinerea reparaţiilor făcute deja, iar aripa de nord se află într-o stare avansată de degradare. Aripa de sud, în care funcţionează Prefectura, a fost reabilitată în 2008 cu bani de la Banca Mondială.
Până acum au fost cheltuiţi banii de la Banca Mondială, 4.033.700 de lei, cu aceştia fiind efectuate lucrările de consolidare ale clădirii. În momentul realizării proiectului s-a estimat că 13.101.174 de lei este suma necesară pentru realizarea reabilitării Palatului Prefecturii.

Peste 12 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor

Ultima solicitare pentru  alocarea de fonduri a fost făcută în luna septembrie 2012. În  documentul semnat de Consiliul Judeţean şi de Prefectură era menţionat faptul că mai sunt necesari 12,6 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucţie. Autorităţile călărăşene au solicitat, la acea vreme, alocarea sumei de 6,3 milioane de lei din Fondul de  rezervă al  Guvernului, pentru finalizarea modernizării şi consolidării  clădirii, pentru a nu fi periclitate lucrări executate până la acel moment.

Dar de atunci şi până în prezent, Guvernul  nu a  dat niciun ban şi lucrările, deja executate, se degradează pe zi ce trece. Clădirea a fost construită de arhitectul italian G. D. Ciconi în anul 1895. Proiectul construcţiei a fost întocmit de inginerul Socolescu, iar lucrarea în care intră şi locuinţa prefectului, astăzi sediul Institutului FORDOC, a costat 488.825 de lei. Suprafaţa construită a clădirii este de 2.517,63 metri pătraţi şi avea la data recepţiei, 21 ianuarie 1989, 58 de camere.
 

Vă recomandăm şi:

Nepăsarea transformă o bijuterie arhitectonică într-o ruină. Salvarea Palatului Prefecturii, la mâna premierului Dacian Cioloş

O familie de români care a muncit 14 ani în Canada a dat lovitura cu o afacere într-o casă boierească din Călăraşi. Cei mai mulţi clienţi sunt străini

Cea mai frumoasă clădire din Bărăgan, deschisă publicului. Casa în care s-a scris istoria cinematografiei româneşti, o bijuterie arhitectonică

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: