Cel mai bogat fermier din Bărăgan, şeful judeţului. Vasile Iliuţă preia frâiele CJ

Cel mai bogat fermier din Bărăgan, şeful judeţului. Vasile Iliuţă preia frâiele CJ

Vasile Iliuţă, deputat în Parlamentul României e unul dintre cei mai bogaţi fermieri din Bărăgan FOTO Adevărul

Unul dintre cei mai înstăriţi politicieni din Bărăgan, copreşedinte PNL Călăraşi, Vasile Iliuţă, a fost favorit la conducerea Consiliului Judeţean Călăraşi, după ce Răducu George Filipescu nu a mai candidat pentru cel de-al patrulea mandat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contracandidatul său, Valentin Barbu a primit doar 12 voturi. Valentin Barbu şi Marian Dinulescu, restras din cursa pentru şefia Consiliului Judeţean Călăraşi, să ocupe funcţiile de vicepredinte.

Liberalii călărăşeni au reuşit la alegerile locale 2016 să obţină majoritatea în Consiliul Judeţean, ceea ce le asigură confortabil posibilitatea ocupării funcţiilor de preşedinte şi de vicepreşedinţi. Şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, la eveniment fiind invitat şi Vasile Blaga, copreşedinte PNL.

Vasile Iliuţă, fost primar al comunei Vâlcelele timp de 12 ani, deputat în Parlamentul României din 2012, este unul dintre cei mai înstăriţi aleşi din judeţul Călăraşi. Doi preşedinţi, susţinuţi de actualul parlamentar, au trecut pe la ferma lui Iliuţă de la Vâlcelele. În noiembrie 2014, Klaus Johannis, a ajuns în Bărăgan, cu câteva zile înainte de alegeri. "În 2009, Băsescu a venit la Vîlcelele şi a câştigat. În 2014, Iohannis a venit la Vâlcelele şi a câştigat. Vîlcelele e un centru energetic care generează preşedinţi. Candidatul care vine la Vâlcelele în vizită iese preşedinte", spunea Iliuţă, în 2014, imediat după aflarea rezultatelor de la alegerile prezidenţiale  care l-au desemnat învingător pe Klaus Iohannis, candidatul ACL.

Pe 11 noiembrie 2014, una dintre cele mai moderne ferme de vaci din judeţul Călăraşi a fost vizitată de preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, însoţit de candidatul la preşedinţie Klaus Iohannis. De altfel, în comuna Vâlcelele, Iohannis a obţinut un scor impresionant, pe 16 noiembrie 2014: 61,75% dintre voturile cetăţenilor.

La cei 48 de ani, politicianul este acţionar la 6 companii, la una dintre ele fiind asociat unic, şi are în proprietate 450 de hectare de teren agricol, exploatând în total o suprafaţă de 3.000 de hectare de pământ. Iliuţă este un fermier pe cinste. Absolvent al Facultăţii de Economie Agrară , din cadrul A.S.E., dar şi cu un certitificat de agricultor în culturi vegetale şi crescător de animale în buzunar, Vasile Iliuţă  nu a dat greş niciodată.

2,8 milioane de euro, fonduri europene

Accesând mai multe fonduri europene destinate domeniului agricol şi zootehniei, Vasile Iuliţă a reuşit să pună pe picioare o fermă ultramodernă de vaci şi de porci în comuna Vâlcelele, dar şi un siloz şi să achiziţioneze mai multe utilaje agricole. După ce a mers în Franţa, Olanda şi Italia, fermierul de la Vâlcelele a făcut demersurile necesare pentru accesarea unui program european cu fonduri nerambursabile în valoare de 2,8 milioane de euro. În 2010 a început la Vâlcelele construirea uneia dintre cele mai moderne ferme zootehnice din judeţ care, populată iniţial cu peste 500 de vaci din rasa Holstein.

Peste 120.000 lei, bani din agricultură

Potrivit declaraţiei de avere din 15 iunie 2015 şi postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, Vasile Iliuţă şi soţia sa, Mihaela Cristina, deţin 450 hectare de teren agricol, achiziţionate în perioada 1994-2014, dar şi peste 10.000 metri pătraţi de teren intravilan,  cumpăraţi în perioada 1991-2014.  Tot în declaraţia de avere apare menţionat şi faptul că familia Iliuţă are în proprietate două case: una la Vâlcelelele şi alta în Călăraşi, două apartamente şi două spaţii comerciale în Călăraşi. La capitolul “venituri”, actualul deputat notează indemnizaţia de parlamentar de 58.908  lei, salariul soţiei de 16.080 lei anual, precum şi 64.943 lei din arendă teren agricol. Şi soţia, Mihaela Cristina Iliuţă, a obţinut din arendă, 65.035 lei. De asemenea, tot la venituri apare şi unul dintre cei doi copii ai parlamentarului, cu alocaţia de 504 lei. Parlamentarul nu are maşini sau bijuterii în proprietate. În declaraţia de interese pe care a semnat-o la 18 ianuarie 2013,  Vasile Iliuţă apar 8 companii la care acţionar şi doar una, SC Ildu SRL Vâlcelele, la care este unic administrator.

12 ani în fotoliul de primar

Până în 2012, când a decis să intre în lupta pentru alegerile parlamentare, Vasile Iliuţă a ocupat fotoliul de primar al comunei Vâlcele, din anul 2000. În perioada 1988-1990, el a fost şef de depozit la Navrom Călăraşi, iar în anii 90 a fost angajat în postul de lucrător comercial la Remat Călăraşi. În perioada 1994-1998 a fost administrator al SC Ildu SRL, una dintre firmele la care este acţionar majoritar, iar între 1998-2000 a fost director la Avicola Dragoş-Vodă. În politică, Iliuţă a fost mai întâi membru al Partidului Umanist, devenit Partidul Conservator pentru ca ulterior să se orienteze spre PDL. În prezent este copreşedinte PNL Călăraşi.

La alegerile locale 2016, Vasile Iliuţă a ieşit învingător. Deputatul a fost favoritul colegilor săi, după ce a reuşit să câştige 14 primării din judeţ, foste PDL, care pe 5 iunie au ales candidaţi liberali. Datorită voturilor, în toate cele 14 comune PNL a reuşit să câştige majoritatea în Consiliul Judeţean, obţinând direct 16 mandate de consilier judeţean, plus unul, prin redistribuire, în total, 17.

Vă recomandăm şi:

Marius Dulce le mulţumeşte oamenilor că l-au votat. Candidatul PSD a pierdut Primăria Călăraşi la alegerile locale 2016

Rezultate alegeri locale 2016. PNL câştigă Primăria Municipiului Călăraşi cu 39,3%

Alegeri locale 2016 Călăraşi. Alegători prinşi fotografiind buletinele de vot pe care le ştampilaseră

Alegeri locale 2016. Prezenţa la vot în Călăraşi: 36,8% dintre alegători s-au prezentat la urne până la ora 16.00

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările