Cea mai simplă conservă pentru iarnă. Cum faci zacuscă tradiţională, un preparat delicios după reţeta bunicii

Cea mai simplă conservă pentru iarnă. Cum faci zacuscă tradiţională, un preparat delicios după reţeta bunicii

Zacusca făcută acasă, un deliciu FOTO cufarulcubucurii.wordpress.com

O reţetă de zacuscă, pregătită în mod clasic, la foc de lemne şi în oală de tuci, ca la mama acasă, e cea mai bună alegere pentru un preparat delicios care să fie savurat iarna.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pregătirea conservelor iarnă e în toi, iar cămările se umplu cu borcane pline de preparate gustoase şi sănătoase. O reţetă delicioasă de zacuscă, făcută la foc de lemne, cu legume sănătoase din grădină e cea mai bună alegere.
Pasionată de gătit, o învăţătoare din comuna Unirea, găteşte toamna tot felul de bunătăţi  pe care le împarte cu prietenii săi virtuali pe blogul cufărulcubucurii.wordpress.com.

Ingrediente pentru o porţie :
5 kg vinete
2 kg ciuperci de cultură, pot fi de oricare
4 kg ardei kapia roşu sau gras, tot roşu
2kg. ceapă
2 kg. roşii
un borcan mare (800 ml) de sos/ pasta de roşii şi ardei
1 litru ulei
o legătură cimbru verde, merge şi uscat, dacă nu aveţi grădină
100 gr. piper proaspăt măcinat
10 foi de dafin
sare după gust

Mod de preparare:
Se coc vinetele, se curăţă, se scurg, se dau prin maşina de tocat cu o sită cu orificii mari! La fel se procedează şi cu ardeiul. După ce se coace ardeiul, se curăţă şi apoi se toacă prin maşină cu aceeaşi sită. Ciupercile se curăţă de coajă, se spală, se toacă cubuleţe cu latura de aproximativ 7 mm. Ceapa se curăţă, se spală în mai multe ape, se toacă mărunt, roşiile se dau prin separator.

Acestea fiind spuse, se pregăteşte un vas încăpător, cu fundul gros( în cazul meu un tuci mare) şi se începe pregătirea termică a ingredientelor pentru zacusca noastră tradiţională, căci e o reţetă de când lumea. Se pune, deci, vasul pe foc, se toarna uleiul în el, se încinge, după care se adaugă ceapa şi se lasă să se soteze până devine translucidă, după care se adaugă ciupercile. Se lasă să se soteze şi ele câteva minute şi când s-au înmuiat, se adaugă ardeiul.

După alte cinci minute se pune sucul de roşii şi bulionul, lăsăm să fiarbă în voie, la foc domol. Ultimele intrate în baia de foc vor fi vinetele. Se adaugă, se amestecă, se condimentează.

Eu am pus şi niste crenguţe de cimbru verde, pe care la final le-am scos cu spumiera. Se fierbe la foc domol, până în momentul în care uleiul începe să se ridice la suprafaţă. Atunci zacusca este gata de pus în borcane, sterilizate o jumătate de oră la cuptor şi tinute acolo, să stea calde. Pentru a fi siguri că nu se sparg, le aşezăm pe o tavă de inox în momentul când punem zacusca fierbinte în ele. Înfiletăm capacele borcanelor, le întoarcem cu capacul în jos şi aşa le împăturim pentru două zile, asta este de fapt sterilizarea lor.  Apoi le depozităm într-un loc răcoros.

Vă recomandăm şi:

Cum se pregăteau pe vremuri cei mai buni mici: ingredientul care îi face pufoşi

De ce este usturoiul cel mai puternic antibiotic din lume. Ce substanţă minune conţine şi de ce trebuie mâncat zdrobit

Cum faci cei mai buni ardei umpluţi ca în Bucovina. Ingredientele secrete ale preparatului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările