Cea mai sănătoasă reţetă cu peşte în post. Saramură cu crap din Dunăre, un deliciu culinar, uşor de preparat

Cea mai sănătoasă reţetă cu peşte în post. Saramură cu crap din Dunăre, un deliciu culinar, uşor de preparat

Saramura de peşte, un preparat delicios Fotografii:cufarulcubucurii.wordpress.com

O saramură adevărată se pregăteşte numai cu peşte din Dunăre. Şi pentru că este praznic mare, Schimbarea la faţă a Domnului, când se face dezlegare la peşte, o pasionată de arta culinară din Bărăgan ne propune o reţetă de nerefuzat: saramură de crap.



“Povestea asta minunată o ştiu de la nea Tudor Gologanu, un pescar priceput şi tare hâtru, căruia îi datorez mult din experienţa mea culinară, vis- a- vis de gătitul sănătos al peştelui din apele Dunării. Sper să vă placă şi vouă şi să nu rataţi ocazia de a o încerca”, spune Gela Dumitrache.

Pasionată de gătit, învăţătoarea din comuna Unirea, creează tot felul de bunătăţi  pe care le împarte cu prietenii săi virtuali pe blogul cufărulcubucurii.wordpress.com. Acum că este în vacanţă, Gela intră în bucătărie şi se pierde printre bunătăţi.

Ingrediente:  

Lista trebuie sa înceapă cu personajul principal, crapul! Al meu a fost de Dunăre!

100 gr. sare grunjoasă

13 roşii mici ( 600 gr.)

2 ardei graşi roşii, eu am avut şi unul verde şi l-am pus

o legătură de usturoi verde

150 ml. sos de roşii cu busuioc

o legătură mare de pătrunjel

1,5 litri de apă

1/4 linguriţă piper proaspăt râşnit

Mod de preparare:  

După eviscerarea peştelui şi fragmentarea pe  bucăţi (mari, aşa cât palma), se tăvălesc bine de tot prin sare grunjoasă şi se aşează pe grătar. Se lasă să sfârâie, să se perpelească bine şi abia după ce se observă că pe la colţuri încep bucăţile a se ridica de pe grătar, se întorc şi pe partea cealaltă şi când sunt pătrunse cu totul de spiritul năvalnic al jarului, se iau de pe grătar.

Dacă mai aveţi loc pe grătar, aşezaţi roşiile şi ardeii, dacă nu, la turul doi! Nu trebuie să se coacă foarte tare, acestea din urmă. Se fierbe în clocot apa, timp în care se curăţă şi se toacă în cubuleţe ardeiul şi roşiile coapte, se toacă usturoiul şi pătrunjelul.

Când apa a clocotit, se adaugă toate acestea în oală şi când dă din nou în clocot, se opreşte focul. "Se toarnă această saramură în vasul  cu peştele fript şi lăsăm „la liber” împrietenirea dintre ingrediente. Nu avem timp de stat, pregătim şi-o mămăligă, fiindcă altfel n-are farmec saramura! Poftă bună!", explică gospodina.
 

Vă recomandăm şi:

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni. Ingredientele secrete ale unei reţete din Bărăgan, vechi de sute de ani

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de trandafiri. Secretele unei reţete vechi păstrate de o bucătăreasă celebră din Bărăgan

Deliciu culinar în post: cel mai bun borş de peşte din Dunăre se face în Bărăgan, după reţeta unei neveste de pescar

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările