Cea mai sănătoasă şi ieftină reţetă. Cum faci o pâine bună în casă şi cât laşi la crescut aluatul ca să iasă pufoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pâinea de casă, un preparat sănătos şi gustos FOTO Adevărul
Pâinea de casă, un preparat sănătos şi gustos FOTO Adevărul

Pâinea pregătită în casă este sănătoasă şi deosebit de gustoasă. Spre deosebire de cea din comerţ, aluatul nu conţine amelioratori şi E-uri şi poate fi păstrată mai multe zile, fără se se fărâmiţeze. Reţeta preparatului o regăsim la Radu Anton Roman.

Ingrediente:

1 kg făină de grâu 

1 lingură drojdie 

0,5 litri apă 

1 linguriţă zahăr 

1 linguriţă untdelemn 

1 lingură sare 

Plămădeală: Drojdia se desface în puţină apă caldă şi o linguriţă de zahăr apoi se amestecă cu 2-3 pumni de făină şi puţină apă călduţă. Plămădeala obţinută se bate până face băşici, se presară cu făină şi se lasă să crească la căldură, spre 1 oră.

Aluat: Făina rămasă se cerne în copaie. Când plămădeala a crescut, se amestecă cu făină, ulei şi sare şi se frământă, turnând apă caldăp, puţin câte puţin, până nu se mai lipeşte de mâini. Se lasă coca la dospit, cât e nevoie – 2-3 ore . Aluatul se formează pâini şi se dă la cuptor, la foc potrivit, 1 ceas.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite