Cea mai ieftină mâncare. Ce se pune în salata de ciuperci ca să fie delicioasă, cât trebuie fierte şi cum se prepară sosul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salata de ciuperci, un prepatat delicios FOTO Adevărul
Salata de ciuperci, un prepatat delicios FOTO Adevărul

O salată rapidă, gustoasă şi foarte ieftină se prepară din ciuperci. Fierte şi amestecate cu diverse condimente, ciupercuţele devin un deliciu. Reţeta gustosului preparat o regăsim la Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

piper, sare

1 pahar vin 

1 lingură oţet 

1 vârf cuţit cimbru uscat 

1 kg ciuperci, din cele cărnoase, ce se întăresc la fiert – păstrăviori de fag, mânătărci, ciuperci albe de cultur.

Sos: 

1 lingură untdelemn 

3 căţei usturoi 

1 lingură oţet (sau cât vă place) 

puţină zeamă de la ciuperci 

verdeaţă: mărar, pătrunjel 

Mod de preparare:

Ciupercile se grijesc bine în mai multe ape; asta e mai uşor dacă se rupe piciorul de pălărie. Se pun la fiert într-o zeamă de 1 litru apă cu piper, sare, vin, oţet şi cimbru. După un sfert de oră de clocot, ciupercile se scurg şi se lasă să se răcească. Verdeaţa se toacă. Usturoiul se pisează pastă. Se taie ciupercile felii subţiri, se stropesc cu oţet, ulei, usturoi, 1-2 linguri din zeama lor. Ciupercilor fierte – o mâncare elegantă li se pot adăuga alte diferite sosuri şi mai ales maioneze. O maioneză clasică – 1 ou, 1 pahar ulei – poate fi amestecată cu mărar tocat, o lingură de smântână acrişoară, piper, zeamă de lămâie, câţiva căţei de usturoi pisaţi şi, iaca, o minunăţie. Un sos de roşii ori sos oltenesc de iaurt sunt alte întâlniri de dragoste ale ciupercuţelor fierte, prilejuind plăcute deschideri de ospeţe alături de vinul sec adecvat: Fetească Regală, nota autorul.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite