Cea mai ieftină băutură preparată acasă. Cum faci aromata socată şi cât ţii florile la fiert în borcan cu drojdie şi zahăr

Cea mai ieftină băutură preparată acasă. Cum faci aromata socată şi cât ţii florile la fiert în borcan cu drojdie şi zahăr

Socată, o băutură delicioasă FOTO Shutterstock

Sucul făcut din flori naturale de soc, cu zahăr, lămâie şi puţină drojdie este cea mai sănătoasă băutură preparată în casă. Mai mult decât atât, socata are şi proprietăţi terapeutice. Reţeta băuturii de primăvară o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Ingrediente:

 
•    11 litri apă
•    10 g drojdie
•    5 lămâi
•    600 g zahăr
•    600 g miere
•    10 pălării de floare de soc (se pot pune şi flori uscate)
•    mirodenii, după gust: vanilie, scorţişoară, nucşoară
 

Mod de preparare

 
1. Într-un borcan de 12 litri se aşază pe fund florile de soc.
2. Lămâile se taie-n patru, se storc un pic peste flori, cojile se pun şi ele la suc, împreună cu mirodeniile.
3. Drojdia se desface în puţină apă şi se varsă în borcan.
4. Se dizolvă în apă zahărul şi mierea, apoi se adaugă florile.
5. Se umple borcanul cu apă şi se acoperă cu o farfurioară.
6. În 3-4 zile începe să fiarbă (între timp agită, din când în când zeama). După ce se limpezeşte, se trage în sticle, care vor fi bine legate. Se bea rece!
 

Scade temperatatura şi calmează tusea

 
Florile de soc sunt recunoscute pentru beneficiile miraculoase. Specialiştii spun că au proprietăţi sudorifice, diuretice, laxative, febrifuge, galactogoge, antiinflamatoare, uşor dezinfectante. Sunt indicate în obezitate şi menopauză. Ceaiul din flori de soc provoacă o transpiraţie abundentă, ajutând la scăderea temperaturii, este recomandat contra tusei în afecţiunile aparatului respirator: răceală, gripă, bronşită, ca şi în constipaţie.
Prin diureza pe care o produce se recomandă în reumatism, boli de rinichi şi de vezică. Având proprietăţi laxative şi ajutând la eliminarea apei din ţesuturi, se foloseşte ca medicament natural în obezitate. Pentru aceleaşi motive este recomandat şi în constipaţiile de natură nervoasă. Sub formă de extract slab alcoolic, florile de soc au proprietăţi antinevralgice.
 

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: